NAJUBOJITIJA ANALIZA DO SADA: Profesor Hrvoje Klasić razotkriva diplomatski skandal u režiji Aleksandra Vučića...

Mnogima djeluje da je zaoštravanje odnosa Srbije i Hrvatske postalo "ljetna tradicija", koja se ponavlja svake godine.

  • Regija

  • 19. Jul. 2022  19. Jul. 2022

  • 4

Ali, u posljednjem slučaju, kada predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije dozvoljena posjeta Jasenovcu, otvorile su se i neke stare rane. O tome zašto je Jasenovac bitan, koliko je ljudi stradalo i zašto je kultura sjećanja važna, u emisiji "Probudi se" na TV Nova S govorio je povjesničar Hrvoje Klasić, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

„Kada je Donald Trump pobijedio i nakon što je zavladao Amerikom, rekao sam da je učinio nešto nevjerojatno, a to je da mi nakon njega i George Bush izgleda simpatično i kao gospodin. Kada slušam Aleksandra Vučića, Aleksandra Vulina, Selakovića, Anu Brnabić, onda mi nažalost hrvatski političari, koje svakodnevno kritiziram, izgledaju kao europski, moderni političari. U stvari je još gore kada pogledam medije u Srbiji i njihove naslove“, rekao je Klasić i dodao:

„Ovdje se ne radi o jednoj posjeti Jasenovcu. Način na koji se on (Vučić) odnosi prema novinarima, prema opoziciji, prema neistomišljenicima – to je sve osim širenja mira, tolerancije i demokracije.“

Klasić kaže da Vučiću nije zabranjeno da posjeti Jasenovac, već da uđe u Hrvatsku, jer ne može kao predsjednik države govoriti da ide negdje privatno.

"Ne bih stavio ruku u vatru da Vučić ne bi slao određene političke poruke iz Jasenovca, jer kad čujemo što govori inače, da svaki put kada se pojavi problem, poput pada aviona, on iz prošlosti izvlači, po potrebi nešto, bila to Oluja, Jasenovac, NDH. On je jedan od onih koji vješto manipuliraju prošlošću, kada mu u sadašnjosti ne ide onako kako bi on volio", rekao je Klasić i zaključio:

"Kada se, na primjer, obilježava Oluja, nitko u Hrvatskoj ne ide sa zastavama i govori o pobijedi nad srpskim narodom. To je jedan običan dan kada, u Hrvatskoj to nikoga ne zanima" - nije istina da se slavi progon Srba, kazao je Klasić

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...