"RUSIJA NAS UCJENJUJE": EU traži od članica da do proljeća smanje potražnju za gasom za...

Prijedlog Evropske komisije "Štedite gas za sigurnu zimu" traži od država članica EU-a da smanje svoju potražnju za gasom za 15 posto između 1. avgusta 2022. i 31. marta 2023. godine.

  • Svijet

  • 20. Jul. 2022  

  • 0

Evropska komisija zatražila je u srijedu od zemalja članica Evropske unije da smanje potrošnju prirodnog gasa za 15 posto do proljeća u strahu da će Rusija prekinuti snabdijevanje EU.

"Rusija nas ucjenjuje, Rusija koristi energiju kao oružje", rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare, predstavljajući zimski plan izvršnog tijela EU za vanredne situacije.

Prema njenim riječima postoji "vjerovatan scenario da će Rusija zavrnuti dotok gasa" pa "Evropa mora biti spremna".

Prijedlog Evropske komisije "Štedite gas za sigurnu zimu" traži od država članica EU-a da smanje svoju potražnju za gasom za 15 posto između 1. avgusta 2022. i 31. marta 2023. godine.

Izvršni podpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans objasnio je da dokument trenutno znači samo pravno neobavezujuću preporuku državama članicama EU da dobrovoljno smanje potrošnju gasa.

"Ali ako se situacija pogorša Evropska komisija će moći zatražiti obavezne rezove država članica EU-a ako nacrt bude usvojen", dodao je on.

Prema njegovim riječima cilj plana je da se izbjegne potpuna kriza sljedeće zime.

Prema podacima Evropske komisije, snabdijevanje gasom u 12 država članica EU-a već je pogođena djelimičnim ili potpunim prekidom kao odmazdom Rusije za sankcije EU.

EU je uvela šest setova sankcija protiv Rusije od početka rata u Ukrajini 24. februara.

Paketi se između ostalog odnose na ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, zabranjuju uvoz nafte i uglja i izvoz luksuzne robe, te isključuju ruske i bjeloruske banke iz korištenja međunarodnog bankarskog sistema SWIFT.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...