ALMA ČOLO ISPRAVNO REZONUJE: "Ako je namjera OHR-a ispuniti zahtjeve HDZ-a, onda to nije dobar put"

Alma Čolo, predsjedavajuća Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zastupnica Stranke demokratske akcije, koja je učestvovala u pregovorima u vezi s izmjenama Izbornog zakona, u izjavi za Faktor ističe kako bi pozdravila određene odluke Schmidta.

  • Politika

  • 20. Jul. 2022  20. Jul. 2022

  • 1

Hoće li visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt posegnuti za bonskim ovlastima i nametnuti izmjene Izbornog zakona? 

Za N1 iz više diplomatskih izvora je potvrđeno da će to Schmidt uraditi do 1. augusta. Objavljen je i nacrt mjera za Federaciju BiH. Iz OHR-a se još uvijek ne oglašavaju.

Kada se činilo da je nakon niza neuspješnih pregovaračkih rundi, s jedne strane političkih stranaka iz FBiH i s druge izaslanika Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, priča o izmjenama Izbornog zakona ostavljena za vrijeme nakon oktobarskih Općih izbora, u medijima su se pojavile informacije, a neki političari su ih potvrdili, kako Schmidt ide u promjene izbornog zakonodavstva. Tokom jučerašnjeg dana visoki predstavnik obavio je brojne telefonske konsultacije sa predsjednicima bh. političkih stranaka.

U medijima su se pojavile i informacije kako će izmjene ići naruku maksimalističkim zahtjevima Hrvatske demokratske zajednice o "legitimnom predstavljanu", uvođenju cenzusa od tri posto za svaki kanton za izbor delegata u Dom naroda FBiH, što nije u skladu sa ustavom. Iz redova HDZ-a mogle su se čuti (ne)skrivene prijetnje o nekoj novoj "hrvatskoj samoupravi". Bio bi to odgovor HDZ-a na neispunjenje njihovog skoro pa ultimatuma.

Alma Čolo, predsjedavajuća Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zastupnica Stranke demokratske akcije, koja je učestvovala u pregovorima u vezi s izmjenama Izbornog zakona, u izjavi za Faktor ističe kako bi pozdravila određene odluke Schmidta.

- Uglavnom i ja pratim iz medija šta se dešava. Ne znamo da li su ti navodi tačni. Ako su u pitanju odluke koje se tiču integriteta izbora, to bi bilo poželjno. No pitanje da li bi to Centralna izborna komisija mogla u ovom kratkom periodu do izbora implementirati.

S druge strane, ako je namjera ispuniti zahtjeve HDZ-u, naročito one koje se tiču popunjavanja Doma naroda FBiH, onda to nije dobar put. Izborni zakon mora poštovati ustav države i entiteta, u ovom slučaju FBiH. Nadam se da Schmidt, ako se i odluči na nametanja izmjena Izbornog zakona, neće posegnuti za nedemokratskim rješenjima - kazala je Čolo.

Dodala je kako je OHR duže vrijeme obavljao konsultacije s domaćim i međunarodnim partnerima.

- U pitanju su delikatne, pravne stvari gdje sve mora biti jasno i precizirano do posljednjeg detalja -  istakla je Čolo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...