RAT UŽIVO: "Sposobnost Rusije da špijunira u Europi je prepolovljena"

Danas je 146. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Svijet

  • 21. Jul. 2022  22. Jul. 2022

  • 5

22:55 Europske zemlje protjerale su preko 400 ruskih agenata od 24. februara, javlja CNN.

Richard Moore, šef MI6, vanjske obavještajne službe Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je CNN-ovom Jimu Sciuttu na Aspen Security Forumu da je sposobnost Rusije da špijunira u Europi prepolovljena.

Također je razotkriveno i privedeno nekoliko ruskih špijuna koji su se predstavljali kao obični građani.

22:30 Bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko rekao je za AFP da de facto priznaje okupirana područja i da će, ako bude potrebno, izdati odgovarajući dekret.

22:00 Dva američka senatora predstavila su rezoluciju kojom se postupci Rusije, uključujući prisilne deportacije u Rusiju i namjerno ubijanje civila u Ukrajini, priznaju kao genocid.

Senatori su predstavili rezoluciju nedugo nakon što je prva dama Ukrajine, Olena Zelenska, uputila molbu izravno Kongresu 20. jula.

21:40  Ured turskog predsjednika saopćio je danas da će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i glavni ekretar UN-a Antonio Guterres prisustvovati potpisivanju sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine.

Na potpisivanju se očekuju i predstavnici Ukrajine i Rusije, ali nije navedeno ko će nazočiti.

21:11 Ruske trupe nisu uspjele napredovati u blizini elektrane Vuhlehirska u Svitlodarsku, Donjecka oblast, i bile su prisiljene na povlačenje, javio je Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga.

Ukrajina je također uspješno odbila ruske napade između rafinerije nafte Lysychansk i sela Ivano-Darivka u blizini Bakhmuta, Donjecka oblast.

20:35 Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, danas je, ne iznoseći dokaze, ustvrdila da su Ukrajinci prije tri dana dronom napali nuklearnu elektranu u Zaporižju, inače najveću nuklearku u Europi koju su ruske snage okupirale početkom rata.

"Samo pukom srećom nije došlo do velike industrijske katastrofe", rekla je Zaharova.

"Odgovorni moraju biti identificirani i kažnjeni", dodala je.

Njene tvrdnje nisu nezavisno provjerene. 

20:15 Ukrajinska vojska danas je objavila da je Rusija od početka rata iskoristila oko 60% svojih predratnih zaliha visoko preciznih projektila, a zapadne sankcije otežavaju Moskvi da obnovi svoje zalihe.

"Ukrajinska vojna obavještajna služba prati stanje i broj projektila koje Rusija koristi. Što se tiče visoko preciznih projektila tipa Iskander, Kalibr te krstarećih projektila Kh-101 i Kh-555, procjenjujemo da su dosad iskoristili od 55 do 60% onog što su prije rada imali u skladištima", rekao je danas na press-konferenciji Vadim Skibicki, glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne agencije.

"Zbog toga već neko vrijeme nismo vidjeli da koriste te projektile", dodao je.

Rusija je, tvrdi Kijev, prenamijenila protubrotske i protuzračne projektile kako bi gađala ukrajinske kopnene snage u proteklim tjednima.

Ukrajinski vojni obavještajci tvrde da su zapadne sankcije znatno otežale Rusiji obnavljanje svojih zaliha projektila

"Mnoge kompontente se proizvode na Zapadu. No zbog restrikcija uvedenih u sklopu međurodnih sankcija, Rusija ne može do tih komponentni. Što se tiče starog, sovjetskog oružja, tu gogovorimo o golemim zalihama koje je teško procijeniti", rekao je Skibicki.

19:18 Ukrajina kao država bi mogla nestati s karte "kao rezultat razvoja događaja", napisao je bivši ruski predsjednik i zamjenik predsjednika Savjeta sigurnosti Rusije Dimitri Medvedev na svom Telegram kanalu, javlja ruska prorežimska novinska agencija TASS.

Medvedev je, kako navodi TASS, ustvrdio da je Ukrajina još 2014. “počela vjerovati da će NATO garantirati njenu sigurnost“. 

“Poslije državnog udara 2014. Ukrajina je izgubila državnu nezavisnost i pala pod direktnu kontrolu kolektivnog Zapada i počela vjerovati da će NATO garantirati njenu sigurnost“, naveo je Medvedev, pa dodao da bi se, “kao rezultat svih aktualnih događaja“, moglo dogoditi da Ukrajina “izgubi ono što je ostalo od njenog državnog suvereniteta i nestane s karte svijeta“.

Medvedev je naveo da će "ukrajinski zločinci definitivno biti procesuirani za zločine počinjene nad narodom Ukrajine i Rusije“.

18:43 Rusija će "proučiti" mogućnost isporuke dodatne količine plina Mađarskoj za ovu godinu, rekao je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon susreta s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom u Moskvi.

17:26 Njemačka i članice EU-a moraju se pripremiti za slučaj da Rusija potpuno prekine isporuke plina plinovodom Sjeverni Tok 1, rekao je danas njemački vicepremijer i ministar energetike Robert Habeck. Ministar je to rekao samo nekoliko sati nakon što je plin potekao Sjevernim Tokom 1 na oko 40% maksimalnog kapaciteta tog ključnog plinovoda

"Ne možemo se osloniti na Gazprom (rusku državnu naftnu kompaniju, op.a.)", rekao je Habeck, pa dodao: "40% nije dovoljno za zimu koja dolazi. Rusija koristi plin kako bi ucjenjivala Europu i Njemačku."

16:53 Rat u Ukrajini neće prestati ako Kijev ne prihvati gubitke i ne pregovara s Rusijom, rekao je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u intervjuu za francusku agenciju AFP.

"Sve ovisi o Ukrajini, a  posebnost ovog trenutka je da se rat može završiti u okolnostima koje su povoljnije za Ukrajinu", rekao je Lukašenko, glavni saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Ona treba sjesti za pregovarački stol, složiti se da nikada neće biti prijetnja za Rusiju", dodao je. Kijev mora prihvatiti da nikada neće imati na svojem teritoriju oružje koje bi bilo prijetnja za Rusiju, naglasio je. Ukrajina mora prihvatiti i da je izgubila regije koje je okupirala Rusija na istoku i jugu, kaže on.

"O tome više nema govora, o tome smo mogli razgovarati u februaru ili martu."

Lukašenko je istaknuo i da se rat mora zaustaviti kako bi se izbjegao ponor nuklearnog rata.

"Hajde, zaustavimo se. Ne treba ići dalje. Dalje, to je ponor. Dalje, to je nuklearni rat. Ne treba ići do tamo", kazao je. Naglasio je da se stvari mogu i pogoršati jer Putin nije još upotrijebio sve snage.

15.30 Mađarski ministar vanjskih poslova danas je otputovao u Moskvu, gdje će se susresti s ruskim šefom diplomacije Sergejem Lavrovom, ali i zamjenikom premijera Aleksandrom Novakom, objavila je mađarska državna novinska agencija MTI, citirajući glasnogovornika ministarstva

Peter Szijjarto i Lavrov će kasnije danas održati zajedničku press konferenciju, javlja AP

15.15 Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopćio je kako su u posljednja 24 sata uništili četiri ruska tenka, sedam oklopnih vozila, tri topa i jedan raketni sistem, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Generalštaba revidirani su podaci o gubicima ruske strane od 24. februara do 21. jula u ratu u Ukrajini.

Podijeljen je podatak da je na ukrajinskoj teritoriji uništen 221 avion, 188 helikoptera, 1.704 tenka, 3.912 oklopnih vozila, 859 topova, 251 bacač raketa i 113 sistema zračne odbrane.

14.45 Vijeće Europske unije proširilo je sankcije Rusiji zbog njezine vojne invazije i agresije na Ukrajinu, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na Twitteru.

"Države članice pristale su na naše pojačane, produžene sankcije EU protiv Kremlja. Pozdravljam to. To šalje snažan signal Moskvi: održat ćemo pritisak visokim koliko god bude potrebno'', napisala je. 

14.10 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je kako je Evropska unija (EU) sankcijama koje je uvela Rusiji naštetila vlastitom društvu.

Peskov je u Moskvi, glavnom gradu Rusije, odgovarao na pitanja novinara o aktuelnim dešavanjima.

Komentarišući novi paket sankcija, koji uključuje i odluku EU-a o zabrani uvoza zlata i nakita iz Rusije, Peskov je ustvrdio da navedene sankcije "nisu dovele do promjene stavova Rusije".

13.20 Rusija neće izvoziti naftu na svjetsko tržište ako njezina cijena bude niža od troškova proizvodnje, prenijela je novinska agencija Interfax izjavu potpredsjednika vlade Aleksandra Novaka.

13.00 Kremlj je saopćio da je ruski predsjednik Vladimir Putin dobrog zdravlja, odbacivši glasine da nije dobro. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da se posljednjih mjeseci na Zapadu nagađalo o predsjednikovom zdravlju, ali da su izvještaji da je bolestan "ništa drugo nego lažna".

Putin je zakašljao tokom javnog nastupa u srijedu, kada je novinska agencija Interfax citirala njegovu izjavu da se malo prehladio tokom posjeta Iranu prethodnog dana. "U Teheranu je jučer bilo jako vruće, plus 38 (Celzijevih stupnjeva), a klima-uređaj je tamo bio vrlo jak. Stoga se izvinjavam", rekao je Putin (69).

12.35 Supruga ukrajinskog predsjednika Olena Zelenska govorila je tokom posjete SAD-u o djeci i roditeljima u Ukrajini. Rekla je da njezin sin sada želi postati vojnik i da ga jedino to zanima dok je prije svirao, plesao, učio strani jezik.

12.15 Najmanje dvoje ljudi je ubijeno, a 19 je ozlijeđeno u napadu na Harkov, rekao je guverner regije Oleh Synyehubov. Na Telegramu je objavio da je među ozlijeđenima jedno dijete, a da su četiri osobe “u teškom stanju”. Objavio je:

Ruski neprijatelj napada isključivo gradske ulice, trgovačke paviljone i stambenu infrastrukturu. Događa se pogodak u stambenoj zgradi u kojoj se nalazila privatna stomatološka ordinacija. U prostorijama nije bilo ljudi. Stanovnici Harkova se mole za krajnji oprez, neprijatelj kaotično i brutalno puca po gradu.

11.50 Ukrajinsko tužiteljstvo razmatra mogućnost da Srbiji uputi zahtjev za pravnu pomoć zbog Andrija Naumova. On je u junu uhapšen u Srbiji pod sumnjom pranja novca, a Ukrajina mu želi suditi za veleizdaju.

11.45 Rusija je dosad izgubila oko 15.000 vojnika u ratu protiv Ukrajine, izjavio je u srijedu direktor američke obavještajne agencije (CIA) William Burns.

Govoreći na Sigurnosnom forumu u Aspenu u Coloradu, Burns je rekao kako vjeruje da je ruski predsjednik Vladimir Putin pogriješio u svojoj pretpostavci da bi mogao da razbije NATO savez prije početka rata.

"Mislim da bi najnovije procjene američke obavještajne zajednice bile oko 15.000 ubijenih i možda triput više ranjenih. Dakle, prilično značajan gubitak", rekao je Burns.

11.20 Španska vlada neće narediti potrošačima da ograniče potrošnju plina, izjavila je ministrica energetike Teresa Ribera, nakon što je Španija rekla da će se usprotiviti prijedlogu Europske unije o smanjenju potrošnje plina.

11.00 Ruska državna kompanija Gazprom obećala je povećanje dnevnih isporuka plina Italiji ublažavajući strahove o prijetećoj energetskoj krizi dok Rim traži druge izvore. Ruska energetska grupacija planira isporučiti oko 36 miliona prostornih metara plina u četvrtak, rekao je talijanski dobavljač energije Eni u djelomičnom državnom vlasništvu.

10.40 Ruske snage vjerovatno se približavaju drugoj najvećoj elektrani u Ukrajini u Vuhlehirski, 50 kilometara sjeveroistočno od Donecka, objavila je britanska vojna obavještajna služba u četvrtak.

"Rusija daje prioritet zauzimanju ključne nacionalne infrastrukture, poput elektrana", objavilo je britansko ministarstvo odbrane u redovnom biltenu.

10.20 Međunarodni stručnjaci dokumentirali su teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava masovih razmjera za koja je odgovorna ruska strana otkako je Moskva napala Ukrajinu, ali navode da je u manjoj mjeri bilo i kršenja za koja je odgovorna ukrajinska strana. Izvještaji koje je u srijedu objavio Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), institucija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) sa sjedištem u Varšavi, iznosi te optužbe.

Osobito teški slučajevi uključuju granatiranje pozorišta u Mariupolju sredinom marta i željezničke stanice u Kramatorsku početkom aprila, što je rezultiralo smrću civila, i za koje je ODIHR rekao da bi mogli predstavljati ratne zločine Rusije. 

10.00 Rusi raketirali Mikolajev: Zapalili skladište s hiljadama tona proizvoda, javljaju ukrajinski mediji.

Slika

09.00 Oružane snage Ukrajine uništile su 38.850 ruskih osvajača, javlja Ministarstvo odbrane Ukrajine.

Slika

08.00 Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je snimku na kojoj, kako kažu, protuoklopni projektil Javelin uništava ruski tenk.

Na snimci se vidi ruski tenk na cesti na nepoznatoj lokaciji. U jednom trenutku u kadru se dobro vidi projektil koji dolazi s lijeve strane. U idućem trenutku tenk završi u plamenu, a drugi tenk bježi s mjesta događaja.

07.30 Rusi su pokušali izvršiti napade iz rejona Lisičansk - Gajdaj, javlja Ukrajinska pravda.

Slika

07.00 Isporuke plina nastavljene su njemačko-ruskim plinovodom Sjeverni tok 1 nakon radova na održavanju, potvrdio je za njemačku novinsku agenciju dpa glasnogovornik tvrtke. Desetodnevni prekid zbog održavanja smanjio je protoke na nulu 11. srpnja, a postojali su strahovi da bi Moskva mogla odlučiti ne pokrenuti ponovno opskrbu u trenutku kada se Europa već suočava s energetskom krizom.

Glasnogovornik Nord Stream AG rekao je da će trebati neko vrijeme da se dosegnu uobičajene razine transporta plina. Rekao je da su najnovije količine opskrbe plinom iste kao one najavljene prije razdoblja održavanja - oko 67 milijuna kubičnih metara dnevno - i odgovaraju oko 40 posto maksimalnog kapaciteta opskrbe.

No moguće je da će se količine mijenjati tijekom dana, jer je potrebno određeno vrijeme da se protok stabilizira.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...