NOVI SNAŽAN UDARAC RUSKIM FINANSIJAMA: Sberbank ugasila sve online usluge nakon novog paketa EU sankcija

Blokiraju se I transferi iz drugih banaka, banka odbija priznanice.

  • Ekonomija

  • 21. Jul. 2022  21. Jul. 2022

  • 0

Sberbank se suočava s velikim prekidom u svim svojim online uslugama nakon što je Vijeće EU konačno odobrilo blokiranje sankcija protiv najveće ruske državne banke.

Mobilno iinternet bankarstvo Sberbanke prestale su sa radom oko 10 sati po moskovskom vremenu gotovo istovremeno sa izjavom šefice Evropske komisije Ursule von der Leyen da je dogovoren sedmi paket sankcija. Osim sankcija protiv Sberbanke, uključuje zabranu uvoza ruskog zlata, kao i ograničenja za još 50 fizičkih i pravnih lica.

Sberbank, nekadašnja najveća banka u Evropi, potvrdila je probleme na svom zvaničnom Telegram kanalu, rekavši da "pojedinačni klijenti banke" imaju poteškoća u pristupu uslugama.

Prilikom pokušaja ulaska u mobilnu aplikaciju Sberbank, pojavljuje se poruka da je Sberbank Online privremeno nedostupan. Kupcima se savjetuje da pokušaju ponovo nakon 15 minuta, navodi Moscow Times.

Banka, koja drži gotovo polovinu novca ruskih građana, naglašava da je i dalje moguće plaćati karticama u prodavnicama, kao i podizati gotovinu, bez ograničenja.

Međutim, blokiraju se I transferi iz drugih banaka. Prema RIA Novostima, banka odbija priznanice. Na ovo se žale klijenti drugih kreditnih organizacija.

Zaključno s 1. februarom, Sberbank je držala 14,7 biliona rubalja individualnih sredstava na depozitnim i tekućim računima. To je 43% od ukupnog iznosa koji su građani Rusije držali u bankama (34,2 triliona rubalja).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...