"RUSIJA KINI MOŽE BITI 'MALI ŠEGRT'": Vesna Pusić za rat u Ukrajini kaže da je mir jedino moguć ako Rusija odustane...

Na pitanje o podršci koju Zapad pruža Ukrajini, ona kaže kako je teško ocijeniti hoće li ta podrška biti konzistentna i u narednim mjesecima.

  • Regija

  • 22. Jul. 2022  22. Jul. 2022

  • 1

Bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić iz Londona je za N1 komentirala situaciju u Ukrajinu.

Govoreći o trenutnoj situaciji, Pusić kaže:

“Teško je zamisliti da u ovom trenutku postoji bilo kakva podloga za mir ili mirovne pregovore. O čemu ćete pregovarati? O tome koliko komad Ukrajine će Rusija u ovom trenutku prisvojiti. Mir je jedino moguć ako Rusija odustane od agresije na Ukrajinu i prisvajanja teritorija. Bez toga nije samo trajno ugrožena Ukrajina nego i Europa, to svima mora bit jasno.

Polako postaje jasno da Ukrajinu treba obraniti ako mislimo imati stabilan mir u Europi. Vrlo je zanimljivo, čak i tragično gledati, što se događa i što se dogodilo s Rusijom u tom procesu. Rusija je iz Europe uvijek gledana kao velika sila, partner i važan igrač, a danas je gledamo isključivo kao ugrozu i prijetnju.”

Pusić kaže i kako Rusija Kini može biti samo “mali šegrt i da takva transformacija Rusije u geopolitičkom položaju nije u ruskom interesu”.

“Gotovo da ne vjerujemo da je nekad bilo vrijeme da se Rusija pridruži EU-u i NATO-u i da je sjedila za stolom na sastancima ministara NATO-a”, govori bivša ministrica dodajući kako “nije jasno o čemu bi pregovarala Rusija, a o čemu Ukrajina tijekom nekih mirovnih pregovora”.

Na pitanje o podršci koju Zapad pruža Ukrajini, ona kaže kako je teško ocijeniti hoće li ta podrška biti konzistentna i u narednim mjesecima.

“Ako Zapad, u prvom redu Europa, osvijesti činjenicu da je to velika opasnost za nas, u toj mjeri će podrška ostati konstantna. Svi, ako gledamo tako cinično, smatraju da je rat s Rusijom bolje voditi u Ukrajini nego bliže svim ostalim zemljama. Europa ima i svoje probleme i zato su ove situacije opasne, jer one destabiliziraju demokratske vlasti.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...