PORAŽAVAJUĆE DEMOGRAFSKE BROJKE ZA MILANOVIĆA I PLENKOVIĆA: Njemačka objavila koliko Hrvata se doselilo i sada radi u toj državi

Šta je pokazao ovogodišnji popis stanovništva što ga je u petak objavio Državni statistički zavod u Wiesbadenu.

  • Evropa

  • 22. Jul. 2022  22. Jul. 2022

  • 2

Državljani Republike Hrvatske koji borave u Njemačkoj četvrta su po brojnosti grupa imigranata iz Evropske unije koja je doselila isključivo radi novog radnog mjesta, pokazuje ovogodišnji popis stanovništva što ga je u petak objavio Državni statistički zavod u Wiesbadenu.

Od zemalja van Evropske unije, zemlje nasljednice bivše Jugoslavije također su pri vrhu po broju građana koji su u Njemačku doselili radi zaposlenja.

Tokom popisa stanovništva 131.000 ispitanih stanovnika Njemačke hrvatskog državljanstva navelo je da je u Njemačku doselilo isključivo radi zaposlenja”, saopćio je Državni zavod za statistiku na upit Hine.

Hrvatska je tako na četvrtom mjestu po broju radnih migranta iz nekih od zemalja Evropske unije.

Na prvom mjestu je Poljska s 380.000, a slijede je Rumunija s 271, te Italija s 208 hiljada radnih migranata.

Kako je pojašnjeno, u tu statistiku ne ulaze osobe koje su u Njemačku uselile s nekom drugom svrhom, poput spajanja porodica ili studiranja, a zatim su ondje pronašle i zaposlenje

Krajem prošle godine u Njemačkoj je živjelo 434.610 osoba s hrvatskim državljanstvom.

Godinu dana prije taj broj je iznosio 426.845.

U 2013. godini kada je Hrvatska ušla u Evropsku uniju, broj stanovnika Njemačke s hrvatskim pasošem bio je 240.543, dakle gotovo upola manji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...