DENIS BEĆIROVIĆ UPUTIO POZIV VISOKOM PREDSTAVNIKU: "Schmidt umjesto Izbornog zakona treba knjižiti državnu imovinu na državu BiH kao titulara..."

Podvlači da bi ovakav eventualni potez mogao da ima višestruke pozitivne učinke.

  • Politika

  • 25. Jul. 2022  

  • 3

Kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović pozvao je danas visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da umjesto donošenja promjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini i Ustava Federacije BiH - na način da igrnorišući presude Evropskog suda za ljudska prava uvodi nove diskriminacije - pokaže dobru volju da suštinski utječe na procese jačanja države Bosne i Hercegovine.

„To bi, uz ostalo, značilo da se omogući provođenje presude o državnoj imovini Ustavnog suda BiH U1/11, kao i sljedujućih odluka o poljoprivrednom i šumskom zemljištu, tako da konkretno da nalog za početak knjiženja državne imovine na titulara, državu Bosnu i Hercegovinu“, naveo je Bećirović, te dodao:

„Takvo nešto čini se urgentnim u situaciji kada svjedočimo da bh. entitet RS nastavlja upisivanje državne imovine na svoje ime, uprkos odlukama Ustavnog suda BiH, pa i visokog predstavnika, kao i u trenutku kada Ustavni sud BiH podnosi prijave Tužilaštvu BiH, jer Komisija za koncesije BiH organiziranim opstrukcijama odbija provesti njihovu odluku koja se tiče gradnje tri hidroelektrane na rijeci Drini, u kooperaciji vlasti bh. entiteta RS-a i Srbije“.

„Ovakav pristup visokog predstavnika, koji nesumnjivo ima svoje ustavno i zakonsko uporište, bi pojednostavio ključno pitanje državne imovine i njegovo rješavanje, što je uslov napretka u procesu priključenja Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i Europskoj uniji“, smatra Bećirović.

Podvlači da bi ovakav eventualni potez mogao da ima višestruke pozitivne učinke.

„Pored toga što bi bio snažan odgovor svim onim koji razvlašćivanjem države Bosne i Hercegovine i procesom kreiranja paralelnih institucija žele dovesti u pitanje i njezinu opstojnost, navedenim potezom visoki predstavnik bi otklonio strahove i sumnje građana Bosne i Hercegovine u pogledu krajnjih namjera posljednjih aktivnosti međunarodne zajednice u našoj zemlji“, kaže Bećirović, te konstatira:

„Jer, najavljeno kontroverzno donošenje Izbornog zakona i promjena Ustava bh. entiteta FBiH, uz očito povlađivanje politikama Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), HNS-a, odnosno susjedne Hrvatske, u situaciji kada se istovremeno odvija proces razvlašćivanja imovine države Bosne i Hercegovine, a u tome saučestvuje i susjedna Republika Srbija koja ima odgovornost za nesprječavanje genocida nad Bošnjacima, sasvim je opravdano da su reakcije bh. javnosti tako burne. Jer im s pravom djeluje da ovo na čemu insistira gospodin Schmidt, a to je nastavak etničkih podjela i ubijanje evropske Bosne i Hercegovine, jeste otvaranje Pandorine kutije i put u opasnu destabilizaciju!“.

„Gospodine Schmidt, imate historijsku odgovornost da spriječite procese koji bi ovu zemlju mogle voditi u nove nesreće. Građani Bosne i Hercegovine imaju pravo da to kažu – jer mi druge domovine osim Bosne i Hercegovine  - nemamo!“, poručio je na kraju Bećirović.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...