AMERIČKI AMBASADOR ZALEDIO VUČIĆA: „Srbija drugih opcija nema…“

Na konstataciju da su „SAD jedna od moćnih kuhinja u kojoj se kuha“ izbor novih ministara, da se miješaju i utiču na budući izgled vlade, on je odgovorio da je „teško kuhati u tuđoj kuhinji“.

  • Regija

  • 25. Jul. 2022  

  • 6

Ambasador SAD-a u Beogradu Chistopher Hill izjavio je da bi u Srbiji volio da vidi prozapadno orijentiranu Vladu i ministre koji vjeruju u strateške pravce za koje su, kako vjeruje, Srbi glasali. Istakao je i da Srbija mora da se okrene Zapadu i da drugih opcija više nema.

„To bih volio da vidim, a razumijem da je sastavljati vladu komplikovano. Kada su me u prošlosti pitali za neke pozicije, a ja davao prijedloge, puno puta bi se ispostavilo da sam griješio. Ne govorim vladama koga da stave na koje pozicije“, rekao je Hill u intervjuu za današnji Blic.

„Živimo u važnim i kritičnim vremenima, i biće neophodno da se donose mnoge bitne odluke, poput onih o energentima.

„Volio bih da vidim vladu koja je sposobna za prevazilaženje tih izazova i koja želi da krene ka Zapadu. Veoma je jasno da su ljudi u Srbiji to izabrali“, naveo je Hill.

Na konstataciju da su „SAD jedna od moćnih kuhinja u kojoj se kuha“ izbor novih ministara, da se miješaju i utiču na budući izgled vlade, on je odgovorio da je „teško kuhati u tuđoj kuhinji“.

„Ponekad se neke stvari ostave predugo na šporetu, a nekad nešto ne bude dovoljno skuhano. Trudim se da se klonim tuđih kuhinja. Ne miješam se u izbor vlada, ja predstavljam SAD. Ako me neko pita za mišljenje, ja kažem ono što sam i vama sad rekao, ali ne i ko da bude član vlade. Posljednji put kada sam provjeravao pasoš prilično jasno je pisalo da sam iz SAD-a“, rekao je Hill.

Na pitanje koliko se kriza u Ukrajini odražava na odnose Srbije i SAD-a, on je odgovorio da misli da to „otvara izazove, ali i mogućnosti, kao što to sve krize i rade“.

„Što se tiče izazova, znam da se mnogi Srbi osjećaju kao da su se našli u tjesnacu, ali mislim i da je, što se tiče mnogih Srba, to odlučeno i da misle da Srbija mora da se okrene Zapadu. Srbija i mora da se okrene Zapadu, drugih opcija više nema“, rekao je Hill.

 

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...