"AKO DOSAD NISTE IŠLI U IRSKU, NI NEMOJTE": Hrvat pobjegao glavom bez obzira pa upozorio druge

Jedna od prvih zemalja koja je prihvatila hrvatske radnike i koja nije uvela nikakva ograničenje je bila Irska.

  • Evropa

  • 25. Jul. 2022  25. Jul. 2022

  • 0

Prošlo je devet godina otkako je Hrvatska ušla u EU, a mladi i stari Hrvati pojurili preko granice u potrazi za boljim životom.

Jedna od prvih zemalja koja je prihvatila hrvatske radnike i koja nije uvela nikakva ograničenje je bila Irska.

Zbog toga, ali i zbog engleskog jezika koji je lingua franca novih generacija dosta mladih uputilo se upravo na “zeleni otok” u potrazi za srećom.

Uz engleski jezik jedan od razloga za odlazak u Irsku je minimalna satnica koja je među najvišima u EU, kao i nedostatak papirologije. Naime, useljenici u Irsku iz drugih zemalja EU pošteđeni su bilo kakve papirologije, osim ishođenja PPS broja. Kad se uz to doda i nepostojanje uhljeb mentaliteta u Irskoj, nije nikakvo čudo što je na hiljade Hrvata otišlo u Irsku i nema se više nikada namjeru vratiti, piše Dnevno.hr.

Ali da nije sve savršeno piše jedan Hrvat koji je na Redditu na temu “Ako dosad niste otišli u Irsku, nemojte niti ići”, napisao kako ni Irska nije ono što je bila.

Znam da je ovo nepopularno, ali više se ne isplati ići u Irsku za poslom. Otišao sam iz Irske 2017. godine i nakon pet godina to jest prije tri sedmice opet sam posjetio Irsku. Čak i tada 2017. godine kada sam odlazio stanje u Irskoj što se tiče smještaja je bilo haotično. Živjeli smo u Dublinu. Ponuda stanova je tako loša da i sami Irci izvan Dublina više uopće ne dolaze živjeti u Dublin nego idu van Irske u Ameriku ili Njemačku. Nemojte me krivo shvatiti – znam da je situacija u Hrvatskoj kakva je, ali ako imate mogućnost otići u Njemačku ili Austriju kvaliteta života će vam biti puno bolja. Svjestan sam da isto jako puno naših odlazi u Irsku prvenstveno radi jezika jer naši svi ili skoro svi pričaju engleski jezik, a njemački ne baš toliko. Situacija u Dublinu je takva da stan je gotovo nemoguće naći ispod 2.000 eura. I ne govorim u nekom velikom luksuzu nego to je običan stan sa jednom dodatnom sobom. Druga opcija je dijeliti stan ili kuću sa četiri, pet, šest osoba, što naših, što Brazilaca. Imaš svoju sobu koju plaćaš 500-600 eura. Supruga i ja smo se preselili iz Irske i sada živimo u Pragu, a prije Irske živjeli smo u Frankfurtu nekih tri godine. Ako imate nekih dodatnih pitanja vrlo rado ću vam odgovoriti”, napisao je.

Više nije zemlja meda i mlijeka

Nakon njega, puno je njih napisalo nešto slično. Iako je situacija u Irskoj u nekim stvarima bolja nego u Hrvatskoj, daleko je to od zemlje meda i mlijeka.

Poznanik mi živi u Dublinu, bio sa njim relativno nedavno na cugi. U kući u kojoj on živi ima još 13 cimera, on plaća solo sobu 650 eura. U sobi do četiri Španca svaki plaća 400 eura krevet”, bio je jedan odgovor.

Toliko bi se problema riješilo na zapadu samo da države i općine grade stanove kao sto su i radili u drugoj polovini 20. vijeka. Svaki Amerikanac, Kanađanin i Evropljanin se može složiti da su im roditelji puno lakše živjeli nego mi. Naravno nije u interesu da padne cijena nekretnina”, bio je jedan od komentara na što mu je jedan Redditovac odgovorio kako sumnja da bi se pošten komad istočne Europe složio s njim.

“Ja živim puno bolje nego moji. Također, jako je bitno gdje si, u Zagrebu, Beču, Berlinu, New Yorku ili nekom gradiću u Arizoni. Negdje je bolje, negdje lošije, puno toga ovisi o zanimanju i životnim prioritetima. U SAD-u, bez obzira na cijene, danas više ljudi posjeduje svoju nekretninu nego 1960-tih. Mislim da situacija nije tak crno bijela kao što misliš”, objašnjava.

Neki su upozorili kako Irska nije samo Dublin, da bi dobili odgovor da skoro da je i je jer 40 posto stanovnika živi upravo u glavnom gradu.

Ukrajinske izbjeglice digle cijenu stanova

Irska nije Dublin, ali vrlo slična ako ne identična situacija je u Corku, Galwayu, Waterfordu. Pogledaj irski subreddit gdje puno pišu o tim problemima”, odgovorio je jedan Redditovac.

Na pitanje kakva je situacija u Češkoj, Redditovac odgovara kako se s engleskim može dobro snaći, a i Hrvati će relativno lako naučiti jezik.

Cijene stanova su postale osjetljiva tema. Otkako je počeo rat u Ukrajini, u Češkoj je došlo jako puno Ukrajinaca, a samim tim i ima ih jako puno u Pragu. Porasla je ponuda i sada su stanarine oko 20 posto više nego prije godinu dana te se dvosobni stan plaća između 800 i 1000 eura. Prosječna plaća se kreće oko 1.400 – 1.900 eura nakon poreza, a poslova ima puno. Hrana je nešto jeftinija nego u Hrvatskoj, ali Irci i Nijemci imaju niže cijene u svojim supermerketima”, opisao je Redditovac svoj život u Češkoj.

Bilo je i onih koji su napisali kako situacija u Irskoj nije tako loša kako bi je neki htjeli pokazati.

“Sve ovisi od pojedinca. Ja sam sa djevojkom u Irskoj evo već godinu dana i da kucnem od stol da se ne pokvari, sve mi se super posložilo, a nije nam sigurno bilo lako. Treba imat volje, ali naravno i sreće. Ono što ti mogu reći jedino je da u Irskoj police nisu prazne, a nisu ni cijene podivljale kao u ostatku Europe. Istina je da je dugoročno Njemačka bolji izbor, ali sumnjam da ćemo biti ovdje duže od desetak godina”, bio je jedan od komentara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...