GORDAN GRLIĆ RADMAN NAKON POSJETE MOSTARU: "Hrvatima u BiH se vraća ono što su izgubili prije 20 godina"

U razgovoru za HRT je izjavio da Hrvatska podržava visokog predstavnika da pronađe rješenje koje će zadovoljiti tri konstitutivna naroda i omogućiti njihovu jednaku političku participaciju kako u zakonodavnoj, tako i u izvršnoj vlasti.

  • Politika

  • 26. Jul. 2022  

  • 18

Tokom posjete Hrvatima u BiH, s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem je bio i Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova RH.

U razgovoru za HRT je izjavio da Hrvatska podržava visokog predstavnika da pronađe rješenje koje će zadovoljiti tri konstitutivna naroda i omogućiti njihovu jednaku političku participaciju kako u zakonodavnoj, tako i u izvršnoj vlasti.

- Ovdje možemo govoriti o izmjenama pod navodnicima, ovo je zapravo ispravljanje pogrešaka onoga što su učinili njihovi prethodnici. Hrvati ovdje ne dobivaju ništa novo, već se njima treba vratiti ono što su izgubili prije 20 godina, rekao je.

Nakon najave o mogućoj promjeni izbornog zakona uslijedile su žestoke reakcije, ministar smatra da je to nepotrebno i da to samo govori o tome koliko je BiH složena i politički lideri trebaju pokazati razboritost i zrelost.

- Trebaju shvatiti da BiH nije vlasništvo jednog naroda. Ovdje govorimo o međunarodnom pravu, rekao je.

Grlić Radman je naglasio da BiH jedino može biti stabilna i institucionalno funkcionalna ako se osigura jednakopravnost i konstitutivnost sva tri konstitutivna naroda i ostalih građana bez obzira na njihovu brojnost.

Vlada RH je namijenila izdašna sredstva za BiH, radi se i HNK u Mostaru, Grlić Radman ističe da su to javno-strateški projekti.

- Tri su strateška projekta, to su HNK - to je pitanje kulture i identiteta, Sveučilišna bolnica - to je zdravlje i ulaganje u mostarsko sveučilište - to je budućnost da bi u BiH ostali Hrvati, ali i svi ostali građani, naglasio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...