ONI BRINU ZA SVOJE GRAĐANE: Evo kako je Vlada Slovenije reagirala na brojna poskupljenja...

Vlada za jesen predviđa još neke mjere za zaštićene potrošače i gospodarstvo radi blaženja rasta troškova koji će biti "ciljane" prirode, dok se za socijalno ugrožene skupine predviđaju jednokratni dodaci na skupoću.

  • Ekonomija

  • 28. Jul. 2022  28. Jul. 2022

  • 1

Cijena nekih energenata za potrošače u Sloveniji bit će od 1. septembra ove godine niže jer je vlada stopu PDV-a na njih snizila s opće stope od 22 posto na 9,5 posto, odlučeno je na zadnjoj sjednici vlade premijera Roberta Goloba prije ljetne stanke.

Ovom će odlukom u ovoj i idućoj godini državni proračun ostati bez oko 130 miliona eura, a donijeta je u okviru ukupnih mjera smanjivanja naraslih troškova energije za građane i poduzeća, kazao je na konferenciji za novinare nakon sjendice vlade ministar financija Klemen Boštjančič.

Na što se odnosi smanjenje PDV-a?

Odluka o sniženoj stopi PDV-a odnosi se na električnu struju, zemni plin, te centralno grijanje iz toplana i drvnu biomasu, dok za loživo ulje, benzin i dizel ostaje ista kao do sada jer na te energente smanjivanje PDV-a ne dopušta direktiva Europske unije, kazao je Boštjančič.

S druge strane, on je podsjetio da je vlada u skupu mjera protiv energetske skupoće već regulirala cijene naftnih derivata, a također i električne energije, što će potrošači također moći osjetiti u cijenama koje će biti niže nego što bi bile inače s obzirom na rastući trend cijena energenata na svjetskom tržištu.

Na jesen nove mjere?

On je ponovio da vlada za jesen predviđa još neke mjere za zaštićene potrošače i gospodarstvo radi blaženja rasta troškova koji će biti "ciljane" prirode, dok se za socijalno ugrožene skupine predviđaju jednokratni dodaci na skupoću.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...