OŠTRA KRITIKA PROFESORA BEŠLINA: "Vučić laže o Starom Sajmištu i nastavlja sa morbidnom kampanjom zloupotrebe žrtava"

Dodao je da je “ogoljena laž”, koja je izrečena na crkveno-političkom skupu, da se Jugoslavija, koja je bila zasnovana na antifašističkom vrijednosnom konsenzusu nije sjećala žrtava fašizma.

  • Društvo

  • 28. Jul. 2022  28. Jul. 2022

  • 3

Historičar Milivoj Bešlin oštro je danas kritikovao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zbog izjave da 78 godina od ukidanja nacističkog logora Staro Sajmište ”mi ga oslobađamo” i rekao da će taj logor biti oslobođen tek kada se o njemu u srpskim udžbenicima istorije bude napisala istina o tome kako su Nedićev režim i dio domicilnog stanovništva učestvovali u sprovođenju Holokausta u Beogradu.

“Jedino je istina oslobađajuća, sve drugo su manipulacije. Kada u našim udžbenicima istorije bude vrednovana i upisana uloga Aćimovićevog i Nedićevog kvislinškog aparata, kao i učešće domicilnog stanovništa u sprovođenju Holokausta u okupiranom Beogradu, tek tada će doći do stvarnog ‘oslobađanja’ Starog Sajmišta”, rekao je Bešlin za portal Autonomija i agenciju Beta.

Dodao je da je “ogoljena laž”, koja je izrečena na crkveno-političkom skupu, da se Jugoslavija, koja je bila zasnovana na antifašističkom vrijednosnom konsenzusu nije sjećala žrtava fašizma.

“To prosto nije istina, naprotiv! Veoma je zabrinjavajuće što se budući spomenik žrtvama fašističkog okupatora u Beogradu pretvara u bestidnu kampanju jednog autoritarnog poretka”, kazao je Bešlin.

Dodao je da je ovo što danas gledamo “neprekinuti niz morbidne političke kampanje” zasnovane na zloupotrebi žrtava od Srebrenice i Jasenovca do Starog Sajmišta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...