PET ZAKLJUČAKA: HNS najavio pokretanje rada na teritorijalnoj reorganizaciji BiH

Schmidtu zamjereno što u izmjene nije uvrstio presudu Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić.

  • Vijesti

  • 29. Jul. 2022  29. Jul. 2022

  • 31

Povodom odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona, danas je održana vanredna sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora. Ova nevladina organizacija, sa Draganom Čovićem na čelu, ponovo prijeti "teritorijalnom reorganizacijom BiH", ali je ovaj put iznijela i jedan sasvim novi prijedlog.

Zaključke HNS-a prenosimo u cijelosti.

1. Hrvatski narodni sabor BiH izražava svoje snažno nezadovoljstvo zbog nametnutih odluka Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu od 27. jula 2022. o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje nisu na tragu odluke Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić U 23/14. Ovim izmjenama je trenutni nelegalni sastav Centralne izborne komisije dobio izuzetno velike ovlasti što omogućava zloupotrebe i donošenje politički motiviranih odluka. HNSBiH podsjeća kako korištenje bonskih ovlasti ne odgovara demokratskim načelima, pogotovo u slučaju BiH kao potencijalne kandidatkinje za članstvo u EU. Pozivamo da se hitno razmotri prebacivanje glavnog Ureda visokoga predstavnika iz Sarajeva u Bruxelles kako bi se zaštitila sigurnost i nezavisnost Visokoga predstavnika i oslobodila od političkih utjecaja.

2. HNS BiH, sa žaljenjem, prima k znanju ključnu poruku koju su neki predstavnici međunarodne zajednice poslali zadnjih par sedmica javnosti u BiH, a to je da se govor mržnje, pozivi na ubistva i nasilje, prijetnje terorizmom i ratom isplate za postizanje maksimalističkih nacionalističkih ciljeva, u ovom slučaju u korist bošnjačkih političkih predstavnika. HNS BiH osuđuje politike pojedinih glavnih gradova koje sistemski djeluju štetno na stabilnost BiH, te hrvatskog konstitutivnog naroda, kao i koncepta BiH kao države tri konstitutivna naroda i svih ostalih građana.

3. HNS BiH oštro osuđuje nezapamćeni porast govora mržnje, pozive na nasilje i sukobe koje šire pojedini bošnjački politički lideri, dobro uigrane grupe na društvenim mrežama i predstavnici pojedinih medija. HNS BiH smatra neprihvatljivom sramežljivu reakciju međunarodnih organizacija i predstavnika u BiH na prijetnje upućene liderima i cijelome hrvatskom narodu. Takve reakcije su rezultat njihove pristranosti u korist bošnjačkih političkih aktera i muslimanskih krugova koji za svoje destruktivne aktivnosti ostaju nesankcionirani. Legitimni prijedlozi i potezi hrvatskih predstavnika usmjereni isključivo na očuvanje ravnopravnosti Hrvata u BiH i stabilnosti države, se ignoriraju i zanemaruju. HNS BiH smatra kako su širenje govora mržnje i pozivi na nasilje prema hrvatskom konstitutivnom narodu, njihovim predstavnicima, susjednim državama i zvaničnicima međunarodne zajednice neprihvatljivi, trebaju biti sankcionirani i iziskuju oštar odgovor svih hrvatskih predstavnika.

HNS BiH jasno poručuje kako će namjere eliminiranja Hrvata kao konstitutivnog naroda propasti.

4. HNS BiH i svi njegovi predstavnici nastavit će svoje djelovanje s ciljem jačanja političkog, privrednog, kulturnog i demografskog položaja te zaustavljanja procesa dekonstituiranja hrvatskoga naroda u BiH u skladu sa Zaključcima vanrednog zasjedanja HNS-a od 19. februara 2022., uključujući pokretanje pravnih i političkih procedura u korist institucionalne i teritorijalne reorganizacije BiH u skladu s federalističkim načelima kako bi se osigurala funkcionalnost države i jednakopravnost tri konstitutivna naroda u BiH, pogotovo nakon bošnjačkih prijetnji i izražene nesnošljivosti prema suživotu s Hrvatima u BiH.

5. HNS BiH još jednom oštro osuđuje bošnjačke političke stranke koje bojkotiraju pregovore o postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim izmjenama Ustava BiH. HNS BiH ostaje otvoren za pregovore na načelima Političkog sporazuma iz Mostara od 17. juna 2020., uključujući ograničene izmjene Ustava BiH kako bi se implementirale sve presude Europskog suda za ljudska prava i Ustavnoga suda BiH u interesu konstitutivnih naroda, nacionalnih manjina i svih drugih građana na načelima konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja.

HNS BiH smatra kako je, u saradnji s nadležnim institucijama Republike Hrvatske, potrebno razmotriti i pitanja koja se odnose na pravne aspekte Dejtonskog i Vašingtonskog sporazuma, koja su narušena neodgovornim djelovanjima vodećih bošnjačkih političkih aktera i ureda OHR-a u Sarajevu u protekle dvije decenije, stoji u zaključcima HNS-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...