OPĆINA CENTAR BEZ IKAKVIH DOZVOLA POČELA GRADNJU "TRGA" NA SKENDERIJI: Inspektor na terenu zabranio radove

I pored toga što Općina nema dozvolu Federalnog ministarstva prostornog uređenja niti Komisije za nacionalne spomenike BiH, danas su izvođači izašli na teren i započeli sa radovima.

  • Vijesti

  • 30. Jul. 2022  

  • 4

Federalna uprava za inspekcijske poslove intervenirala je večeras nakon što je Općina Centar, bez ikakvih dozvola, započela sa realizacijom projekta izgradnje "trga" ispred zgrade preduzeća Sarajevo - šume na Skenderiji, prenosi Faktor.

I pored toga što Općina nema dozvolu Federalnog ministarstva prostornog uređenja niti Komisije za nacionalne spomenike BiH, danas su izvođači izašli na teren i započeli sa radovima.

Kako se vidi na tabli obavještenja, izvođač radova je firma Dinalsa d.o.o., nadzor vrši Energoinvest d.d., a investitor je Općina Centar. Također je navedeno da je predviđeni rok za završetak radova oktobar 2022.

Kako saznajemo, odmah po saznanju o ovim aktivnostima, federalni inspektor je izašao na mjesto događaja i ogradio žutom trakom gradilište, te će dalji radovi biti zabranjeni.

Podsjetimo, prije mjesec povela se rasprava o ovom projektu nakon što je zastupnik u Skupštini KS Elmedin Konaković, podijelivši zaključak Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika kojim se daje negativno mišljenje na predloženo uređenje "trga" ispred objekta Sarajevo-šume optužio SDA da je glavni grad BiH isporučila u ruke SNSD-a i HDZ-a, te prozvao i člana Komisije Faruka Kapidžića.

Kapidžić je tada odgovorio da saglasnost nije data jer projekat nije u skladu sa mjerama zaštite odluke o Historijskom urbanom krajoliku.

On je za Faktor tada dodatno pojasnio šta je sporno u zahtjevu za koji je Komisija dala negativno mišljenje.

- Onaj komadić trotoara, bezveze nam došao projekat iz Općine Centar kao djeca kad se igraju na prvoj godini arhitekture. Neke klupe tu, reflektori, drvo, a sklonili su onaj jedan informativni stub koji je tu 40-ak godina. Ko će tu sjediti usred raskrsnice? Naša ocjena je bila da ovo nije na nivou ozbiljnog uređenja – obrazložio je on.

Između ostalog je naveo i kako je on bio "za", ali da ostali članovi Komisije nisu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...