NOVO RUGLO U CENTRU SARAJEVA, KAPIDŽIĆ ZABRANIO RADOVE; NAČELNIK MANDIĆ KAŽE: "Nikad inspekcija brža nije bila"

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić kritike upućuje na račun federalnog inspektora zbog opstrukcija radova... Faruk Kapidžić tvrdi da nema odgovarajućih dozvola

  • Društvo

  • 30. Jul. 2022  30. Jul. 2022

  • 4

Načelnik općine Centar Sarajevo Srđan Mandić objavio je sinoć na svom Facebook profilu status o radovima ispred zgrade "Sarajevo šuma" u centru grada, u kojem je pokušao da objasni šta se tu zapravo dešava i ko opstruira započete radove na sanaciji ovog prostora.

Kritike je uputio na račun federalnog inspektora.

"Večeras (sinoć prim. pr.) u 21 sat su započeli radovi na sanaciji, popločavanju i uređenju trga ispred upravne zgrade "Sarajevo šuma". U 21:23 stigao je federalni inspektor, bez ikakvog zvaničnog papira, zaustavio radove i blokirao gradilište. U pitanju je izmijenjeni projekat, bez ikakvih 'neiskrenih' namjera, kako nam je to nedavno napisala Kapidžićeva (Faruk Kapidžić, član Komisije za zaštitu kulturno historijskih spomenika BiH, prim. pr.) šefica gđa Anđelina Ošap Gaćanović. I, opet zabrana, najefikasnija inspekcijska akcija u istoriji BiH!

Gospodine Kapidžiću, prvo nam niste dali da mijenjamo vodovodne cijevi u centru grada, usporavate uređenje Parka gdje je bila Kalin hadži Alijina džamija. Opstruišete sanaciju šetnice u Velikom parku, projekat za koji ste dali usmenu podršku. Ne dozvoljavate rekonstrukciju Gospodičine kuće, spriječavate privatne investitore. A nas optužujete da rušimo državu!

Smijete li poslati inspektora u Banju Luku ili Mostar da zaustavi sanaciju trga? Naravno da ne! Sramite se zbog svega ovoga! Ali, oktobar je blizu. Uredićemo mi Općinu Centar, budite sigurni. Idemo dalje - poručio je Mandić uz fotografije kako bi uređeni trg trebao da izgleda u konačnici.

Međutim, Kapidžić ne misli tako i u svojoj je objavi pohvalio brzu akciju federalne inspekcije i zatvranje gradilišta. On, pak, tvrdi da su radovi započeti na nelegalan način, odnosno bez odgovarajućih dozvola.

"Kao da ovom gradu nije dosta bespravnih zgrada poput one kod Drvenije, one na Markalama, desetina objekata na Bjelašnici, vila i restorana u prvoj, terminala nafte i hotela u drugoj i trećoj vodozaštitnoj zoni, stambene zgrade u zoni sporta i rekreacije kod stadiona Grbavica... sada se krenulo i sa pješačkim ostrvom kod Alipašine džamije.

Gradeći bez odobrenja i dozvola na ovaj način ruši se država što je izgleda i cilj ili su planeri i graditelji toliko bahati da ih je baš briga za legalne procedure.

Niti za jedno od gore nabrojanih objekata ne postoji legalna dozvola, a ako je i izdata, izdali su je i učestvovali u kriminalu i mjenjanju planova proteklih 15 godina, kadrovi i službenici iz SDA, SDP, SBB, SBiH i sada iz NiP i NS. Dakle, svi koji su se i očešali o vlast u KS i Sarajevskim opštinama, a dijelom i u institucijama koje su na Federalnom nivou, učestvovali su u realizaciji bogaćenja pojedinih investitora i moćnika, nauštrb zajedničkih prostora kojih više gotovo ni nemamo. Pri tome, ne shvataju da se na taj način ruši država te će zbog toga i odgovarati.

Ovo pješačko ostrvo izgleda beznačajno u obuhvatu Grada, ali u datom trenutku i u budućnosti će možda biti prekretnica postojanja i djelovanja državnih institucija u ovoj oblasti i postati načinom postupanja u drugim, složenijim širim obuhvatima. Zato ćemo sve uraditi da ove radove zaustavimo i da se počinioci kazne u skladu sa odredbama Zakona koji su na snazi.

Otvaranje gradilišta bez dozvole u petak u 18 sati, rade samo oni koji pretpostavljaju da u to vrijeme ne rade inspekcijski organi. I opet su se prevarili.

Svi koji su uključeni u ovaj kriminal odgovarat će.

Ovim putem obaviještavam kao član Državne Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, sve inspekcijske organe na svim nivoima kao i kantonalnu i federalnu upravu policije i sve novinare i portale. Svakako će biti i zvanično obaviješteni od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BIH.

Ko god ne zaustavi ovo, a ima zakonsku obavezu, smatraću ga odgovornim i saučesnikom i tražiću da odgovara - zaprijetio je Kapidžić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...