PUCNJAVA NA KOSOVU: Albin Kurti za nerede optužuje Aleksandra Vučića (VIDEO)

"Policija Kosova nastavlja svoje obaveze prema policijskim jedinicama, u obezbeđivanju bezbjednosti za sve građane bez razlike, u interesu održavanja reda i javne bezbjednosti”, kažu iz policije.

  • Regija

  • 31. Jul. 2022  31. Jul. 2022

  • 1

Kosovska policija potvrdila je da se na nekim lokacijama čuju pucnji, te da su neki od njih usmjereni prema policijskim jedinicama, ali da na sreću nema povrijeđenih.

I premijer Kosova Albin Kurti navodi da se čuju pucnji iz oružja.

"Prije nego što je počelo naše izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata na graničnim prelazima sa Srbijom, ilegalne srpske strukture na sjeveru počele su da blokiraju puteve i pucaju iz oružja. Njima su prethodile izjave, sastanci i skupovi straha i pretnji u Beogradu. Tamo su planirane i podsticane ove agresivne akcije koje se danas dešavaju. Vučić i Petković su glavni odgovorni za nerede”, napisao je Kurti na Facebooku.

Prema dosadašnjim zvaničnim informacijama, nastavljaju se blokade puteva na više razlicitih lokacija na sjeveru Mitrovice u pravcu dva granična prelaza Jarinje i Brnjak, koji su zatvoreni za saobraćaj, saopćeno je iz Kosovske policije.

Za sada nema zvaničnih informacija o bilo kakvim povredama građana ili policijskih službenika, stoga pozivamo i apelujemo na sve medije i gradjane da ne nasedaju na informativno-lazne vesti, koje imaju tendenciju da destabilizuju situaciju i stvaraju paniku.

Policija Kosova nastavlja svoje obaveze prema policijskim jedinicama, u obezbeđivanju bezbjednosti za sve građane bez razlike, u interesu održavanja reda i javne bezbjednosti”, kažu iz policije.

"Građani su također dali informacije da postoje slučajevi zaustavljanja Albanaca, koji su maltretirani, nanošene su im povrede i nanijeta materijalna šteta na vozilima od lica za koja se sumnja da su dio organizacija blokiranja puteva“, kaže se u saopštenju.

Prethodno je policija Kosova (PK) saopštila da do sada nema zvaničnih informacija o povređenim građanima ili policijskih službenika, stoga pozivaju i apeluju na medije i građane da ne nasedaju lažnim informacijama i vestima koje imaju tendenciju da destabilizuju situaciju i stvaraju paniku.

U saopćenju za medije PK ističe da nastavlja angažovanje sa policijskim jedinicama, u obezbjeđivanju bezbjednosti za sve građane bez razlike, u interesu održavanja reda i javne bezbjednosti.

Prethodno su se u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovici čule sirene koje se obično puštaju kada se poziva na neku organizaciju.

Blokade Srba dolaze dan uoči stupanja na snagu dvije odluke Vlade Kosova o srpskim registarskim oznakama i dokumentima.

Vlada Kosova je saopćila da će 1. augusta početi izdavanje takozvanih ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...