POKUŠAJ DEESKALACIJE KRIZE: Predsjednica Vjosa Osmani najavila nove izbore na sjeveru Kosova

Osmani je također rekla da je održan neformalni zajednički sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, gdje su bili francuski predsjednik, njemački kancelar i šef diplomatske misije Evropske unije Borrell

  • Regija

  • 01. Jun. 2023  

  • 1

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani iz Kišinjeva u Moldaviji saopćila je da je Kosovo spremno da sasluša zahtjeve lokalnih Srba, možda čak i pristane na nove izbora u četiri općine- Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Sjeverna Mitrovica.

Osmani je u četvrtak održala sastanak s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom na marginama drugog samita političke zajednice, na kojem se isključivo razgovaralo o najnovijim političkim i sigurnosnim dešavanjima u sjevernom dijelu Kosova.

„...to je bio jasan zahtjev Njemačke i Francuske da kada god se organiziraju novi izbori treba da bude učešća, da Srbima ne bude zabranjeno da sudjeluju. U okviru naših zakona, u okviru našeg ustava postoji mogućnost novih izbora”, rekao je Osmani, ali pod uslovom da sudjeluju Srbi.

„Pa, ​​važno je da Srbi na sjeveru sudjeluju. Učešće u demokratiji je suštinski preduslov demokratije. Oni moraju sudjelovati i birati predsjednike koje žele. Naravno, da osiguraju da se njihova prava sprovode preko predstavnika koje oni izaberu”, dodala je predsjednica Republike Kosovo, prenosi Politički.ba.

Osmani je također rekla da je održan neformalni zajednički sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, gdje su bili francuski predsjednik, njemački kancelar i šef diplomatske misije Evropske unije Borrell.

"Bio je to 10-minutni sastanak, gdje je još jednom potvrđeno da Vučić nije zainteresiran za rješenje. Nastavit ću da radim s našim saveznicima na nekim od pitanja koja su oni predložili. Imamo zajedničku volju", naglasila je Osmani.

Izbori na sjeveru 23. aprila protekli su bez incidenata, ali je od preko 40.000 građana s pravom glasa glasalo tek nešto više od 1.000. Po zakonima Kosova oni su legalni, ali nemaju legitimitet, jer je u četiri općine naseljene pretežno srpskom većinom glasalo samo 13 Srba.

Međunarodna zajednica je upozorila na posljedice po Kosovo, nakon sukoba Srba s policijom.

Sjedinjene Američke Države i druge zemlje QUINT-e (Njemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija) okrivile su Vladu Kosova i premijera Albina Kurtija za zategnutost situacije na sjeveru zemlje sa srpskom većinom.

Trenutno na sjeveru postoji malo ili nimalo javnog reda, rukovodstvo nema ni autoritet ni lojalnost, dok bande koje vodi Beograd prijete otporom kosovskim institucijama koje pokušavaju da integriraju srpsku zajednicu i uspostave efikasan poredak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...