AZEM VLLASI SA KOSOVA ZA "SB": "Vučić nastavlja Miloševićevu politiku manipulisanja kosovskim Srbima od prije 35 godina"

Povodom novonastalih tenzija na Kosovu kontaktirali smo tamošnjeg čuvenog advokata i analitičara Azema Vllasija koji je na početku razgovora za "Slobodnu Bosnu" rekao kako ga sve ovo podsjeća na vrijeme Miloševića.

  • Regija

  • 01. Avg. 2022  01. Avg. 2022

  • 2

Proteklog vikenda, naročito tokom nedjelje, na Kosovu je došlo do rastućih tenzija uoči stupanja na snagu mjera kojima se trebala uvesti zabrana ulaska na teritorij Kosova osobama sa srbijanskim identifikacijskim iskaznicama i reguliranja registarskih oznaka.

U znak protesta zbog odluke Prištine, kosovski Srbi su postavili barikade na sjeveru Kosova, a došlo je i do rafaljne paljbe.

Povodom novonastalih tenzija na Kosovu kontaktirali smo tamošnjeg čuvenog advokata i analitičara Azema Vllasija koji je na početku razgovora za "Slobodnu Bosnu" rekao kako ga sve ovo podsjeća na vrijeme Miloševića.

"Vučić nastavlja Miloševićevu politiku od prije 35 godina manipulisanja kosovskim Srbima za šire interese Srbije. Prvo se posluži gomilom laži kako navodno kosovske vlasti i Albanci ugrožavaju Srbe, a onda se on pojavljuje kao njihov zaštitnik. Jučer reče kako se priprema pogrom protiv kosovskih Srba zato što će na granici važiti isti režim koji važi za građane Srbije za ulazak na Kosovo, kao i za Albance za ulazak u Srbiju i što Srbi sa sjevera Kosova trebaju na svojim vozilima imati kosovske registarske tablice kako je utvrđeno međusobnim sporazumom od ranije. Nadigne grupu Srba sa sjevera Kosova da blokiraju sa dva-tri kamiona put prema dva granična prelaza na severu, uključi se sirena na sjevernom dijelu Kosovke Mitrovice i to se proglasi pobunom protiv legitimnih mjera kosovskih vlasti. To sutra prestane, a Vučić se onda hvali kako je sačuvao mir", pojasnio je Vllasi kako vidi ovu situaciju za "SB".

Vllasi je naveo i kako kosovske vlasti žele mir na svojoj teritoriji, pa su odložile provedbu odluke o graničnom režimu, a Vučić će to proglasiti pobjedom.

"A cilj mu je skretanje pažnje sa činjenice da je Srbija jedina od demokratskih evropskih zemalja koja gaji simpatije prema Rusiji i Putinu zbog agresije na Ukrajinu. Pored ostalog, ovo na Kosovu brzo će se smiriti pa ćemo vidjeti šta je sljedeće u Vučićevom scenariju", rekao je kosovski advokat i analitičar Azem Vllasi za "Slobodnu Bosnu".

(S. H.)

NEDŽAD AHATOVIĆ ZA "SB": "Kako graditi konstruktivne dobrosusjedske odnose i dijalog sa susjedom koji namjerno podriva državni suverenitet i to u tri susjedne države?!"

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...