DA LI JE NIP-ov ADNAN DELIĆ U LICE LAGAO PREDSTAVNICIMA MEDIJA: Koga podstiče ili kome se zahvaljuje?!

Na održanom sastanku ministar Delić pohvalio je i sebe i Ministarstvo, kazao kako će prvi put i mediji moći, na fer i zakonskoj osnovi, tražiti i dobiti poticaj,

  • Politika

  • 01. Avg. 2022  

  • 0

Na adrese medija, vlasnika i izvršnih direktora početkom jula s adrese Vlade Kantona Sarajevo, a potom i s adrese Ministarstva privrede stigao je poziv.

Naslovljen je ovako: Poziv na promociju Programa poticaja razvoju male privrede s akcentom na programe koji se odnose na medije. U samom pozivu i dodatno pojašnjenje – "Program poticaja razvoju male privrede ove godine prepoznaje i šifre djelatnosti pod kojima djeluju mediji, obzirom da smo prošle godine imali dosta sugestija da se i oni uključe u Program. Uvažili smo sve prijedloge koji su bili u skladu sa Zakonom o poticaju male privrede i tamo gdje su bile potrebne izmjene Programa, napravili smo ih. Pravo na poticajna sredstva imaju mediji koji nisu javni servisi i koji po kategorizaciji pripadaju kategoriji malih, mikro i srednjih poslovnih subjekata".

Na održanom sastanku ministar Delić pohvalio je i sebe i Ministarstvo, kazao kako će prvi put i mediji moći, na fer i zakonskoj osnovi, tražiti i dobiti poticaj, te ponovio ono što je pisalo i u pozivnom mailu – javni pozivi će biti raspisani i mediji će se na njih moći prijaviti, piše Hayat televizija.

Ovako najavljene mjere većina medija prihvatila je s ohrabrenjem. Naime, privatni mediji uglavnom posluju s poteškoćama, isključeni su iz gotovo svih vidova podrške, samostalno su i ne bez mnogo muke „preživjeli“ pandemiju… S druge strane, jednako kao i druga privredna društva upošljavaju, plaćaju poreze i doprinose, izvoze, pa i donose novac u Bosnu i Hercegovinu. Sasvim prirodno bi bilo da vlast bez kontrazahtjeva i očekivanja, bez pokušaja utjecaja na medijske slobode pomogne medije i radnike koji u njima zarađuju hljeb s mnogo kora.

Kako je ministar i kazao, uskoro nakon sastanka Javni poziv je objavljen. Većina ostalog izrečenog i napisanog u pozivnom mailu medijima je laž. Iznimno ružna laž, uz prethodni pokušaj manipulacije i obmane. A Poziv je, tako izgleda, napravljen da budžetske novce mogu dobiti samo oni iz „odabranog društva“. Svi se jedino mogu kreditno zadužiti.

Da biste mogli aplicirati na Javni poziv, prije svega morate ispunjavati Opće uslove. Prvi takav uslov jeste da je šifra vaše djelatnosti navedena u Javnom pozivu. Dakle, jasno su navedene šifre onih djelatnosti koje imaju pravo prijaviti se na Poziv. Oni čija šifra osnovne djelatnosti nije navedena u Pozivu prijaviti se ne mogu.

S obzirom na to da su Vlada, potom i Ministarstvo informisali medije da će se moći prijaviti na javni poziv, zatim predstavnike medija pozvali na sastanak i direktno im, u lice, saopćili da će se pravedno i po zakonu moći prijaviti i dobiti poticaje, očekivali biste da su u Javnom pozivu nabrojane šifre djelatnosti pod kojima mediji rade. Prevarili biste se. Ispravno misle samo oni koji su očekivali da ministar neće ispuniti obećanje.

Prema Klasifikaciji djelatnosti BiH iz 2010. godine, djelatnost medija se nalazi u području J – informacije i komunikacije. Ovo područje ima šifre djelatnosti od 58 do 63. U području J ukupno se nalazi 26 razreda. Ministarstvo i ministar Adnan Delić probrali su 9 od 26 razreda i stavili ih u Javni poziv. Evo koji su to razredi na čiji mlin Delić skreće vodu:

58.11 – Izdavanje knjiga

58.21 – Izdavanje računarskih igara

58.29 – Izdavanje ostalog softvera

62.01 – Računarsko programiranje

62.02 – Savjetovanje u vezi s računarima

62.03 – Upravljanje računarskom opremom

62.09 – Ostale uslužne djelatnosti u vezi s informacijskom tehnologijom i računarima

63.12 – Internetski portali

63.91 – Djelatnost novinskih agencija

Sasvim očito NiP-ov ministar Delić je u području koje tretira informacije i komunikacije probrao sve one koji se bave i najsitnijim računarskim biznisom, a od medija izabrao samo internetske portale. I novinske agencije, kojih privatnih gotovo i nema. Televizije, radiostanice i oni koji proizvode filmove, muziku i sl. uskraćeni su za mogućnost da u Kantonu Sarajevo dobiju poticaje. To je jasan, udžbenički primjer diskriminacije. Možda na ovakav način, svojevrsnom kaznom, ministar šalje poruku i pokušava utjecati na uređivačku politiku privatnih TV i radiostanica u Kantonu, minus kantonalna TVSA, koja se kao javna svakako finansira iz budžeta i kantonalna vlast je mnogo zadovoljna njenom uređivačkom politikom – kao da su je sami uspostavili.

S druge strane, ministar je ostavio mogućnost da se na Javni poziv prijave internetski portali, kojima je to osnovna djelatnost. Da se radi o vrlo smišljenom planu i mogućem nagrađivanju poslušnih portala, a nikako pomoći medijima i medijskim djelatnicima govori činjenica da, naprimjer, 30 portala u KS-u ima manji broj uposlenih nego samo jedna TV-stanica.

U svakom slučaju, Kantonalno tužilaštvo i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS-a (ako nije u službi traženja opravdanja za svaki postupak aktuelne vlasti) morali bi zorno pratiti način na koji će se dodjeljivati sredstva po raspisanim Javnim pozivima Ministarstva privrede Kantona Sarajevo. Morali bi ustanoviti i odnose ili bliskost onih koji sredstva dobiju i nadležnog ministra i stranke iz koje dolazi. Previše je očekivati da Ured, zbog očite diskriminacije, zatraži poništenje javnih poziva, iako bi morao.

A slobodni mediji sa svojim uposlenicima, koji neće moći računati na poticaje iz budžeta, i dalje će ostati slobodni. Jer takvu vrstu pomoći ni ranije nisu imali ni na slične pritiske pristajali. Ali sasvim izvjesno neće dopustiti da im se dira uređivačka politika i zagarantovana sloboda, niti da im se laže niti da se na najprizemnije i politikantske načine pokušavaju kažnjavati i disciplinovati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...