EKSPERT ZA STRATEGIJU NATO SAVEZA ŠOKIRAO SRBIJU: „Aleksandar Vučić je dobio jasnu poruku preko oficira Generalštaba…“

NATO već 23 godine razmatra strategije odbrane Kosova

  • Regija

  • 03. Avg. 2022  

  • 5

Thomas C. Theiner, stručnjak za strategiju NATO saveza i bivši pripadnik talijanske vojske komentirao je incidente na sjeveru Kosova, te moguće planove odbrane Kosova od strane Alijanse.

Srbijanski  predsjednik Aleksandar Vučić dobio je jasnu poruku oficira Generalštaba, tvrdi Theiner.

“Mislim da su oficiri Generalštaba Srbije sinoć objasnili predsjedniku Vučiću da će, ako se usudi da  napadne Kosovo, borbeni avioni NATO-a reagirati u roku od nekoliko sati … U roku od 48 sati 173. vazdušno-desantna brigada američke vojske bila bi prebačena vazdušnim putem na aerodrom u Prištini, a padobranska brigada talijanske vojske “Folgore“ vazdušnim putem do aerodroma Đakovica“, kazao je te dodao kako bi dan kasnije bila aktivirana Mehanizirana brigada talijanske vojske “Pinerolo“, koja se nalazi u Bariju i okolini. Angažirana bi bila i 3. mornarička divizija italijanske mornarice sa svojim amfibijskim brodovima iz Brindizija u Drač u roku od 2 dana.

Od Drača do Mitrovice, kaže, “Freccia IFVs”, borbenim vozilom Motorizovane brigade Pinerolo, i razaračima tenkova “Centauro”  bilo bi potrebno šest sati da stignu zahvaljujući autoputu A1 koji sufinansira Zapad.

Ovaj stručnjak kaže da NATO već 23 godine razmatra strategije odbrane Kosova, te zaključuje:

“Ako Srbi ikada krenu i napadnu NATO, snage Alijanse bi ih nadmašile u vazduhu za nekoliko sati, a na kopnu za nekoliko dana. A NATO se pobrinuo da generali Srbije to znaju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...