ZAHTJEV VISOKOM PREDSTAVNIKU ODJEKNUO DRŽAVOM: Deklaracija o ustavnim i drugim reformama BiH podržala Aleksandra Vukovića, pokret odražava volju 450.000 građana...

Vuković od visokog predstavnika traži da nametne zakon svih zakona - Lex specialis - Zakon o zabrani negiranja države Bosne i Hercegovine.

  • Vijesti

  • 03. Avg. 2022  03. Avg. 2022

  • 0

U kontekstu javno upućenog prijedloga člana našeg Vijeća za provedbu Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO Aleksandra Vukovića iz Banja Luke o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u cilju unapređenja zakonskog okvira kojima se dorađuju postojeće i uvode nove zakonske odredbe u dijelu koji se odnose na napad na ustavni poredak i ugrožavanje teritorijalne cjeline države Bosne i Hercegovine, Deklaracija o ustavnim i drugim reformama BiH upućuje i izražava punu podršku iznesenim prijedlozima.

-Izjave visokih funkcionera koji obavljaju državne i javne funkcije kojima se negira država Bosna i Hercegovina ili kojima se na jasan način poziva na njen nestanak moraju biti predmetom Krivičnog zakona BiH a kreatori takvih izjava zakonski sankcionisani.

Odredbe postojećeg Zakona o krivičnom postupku u dijelu koji se odnosi na napad na ustavni poredak i ugrožavanje teritorijalne cjeline Bosne i Hercegovine su nedorečene, neprecizne i primjenjive tek kada bi određene snage otpočele direktan udar na ustavni poredak ili silom otpočele secesiju određenih teritorija BiH. Tada je već kasno za primjenu postojećih sankcija, odnosno procesno utvrđivanje krivične odgovornosti. Smatramo, zbog nedvosmislenih izjava neodgovornih političkih lidera u BiH kao i zbog preventivnog djelovanja protiv onih koji idu u ovom pravcu, a što je direktno ugrožavanje mira i stabilnosti u BiH i regionu, neophodnim unaprijediti Krivični zakon Bosne i Hercegovine po inicijativi Aleksandra Vukovića.

Pozivamo gospodina. Vukovića da svoj prijedlog uputi predsjedavajućem i zamjenicima u Parlamentarnoj Skupštini Bosne i Hercegovine, a od uvaženog Viskog predstavnika zahtjevamo da prati parlamentarnu proceduru u ovom konkretnom predmetu te da u slučaju ignorisanja ili neargumentovanog odbijanja ovog značajnog prijedloga iskoristi svoje ovlasti i donese predložene izmjene i dopune Krivičnog zakona. Bez ikakve dileme ovim potezom unaprijedio bi očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, što jeste temeljna zadaća OHR-a.

Želimo podcrtati da podrška Vijeća predstavlja podršku više od 45 organizacija civilnog društva, akademske zajednice i određenih političkih organizacija, iz svih naroda, nacionalnih manjina i ostalih, iz oba entiteta i Brčko Distrikta, te da u Bosni i Hercegovini ne postoji organizovaniji ni brojniji društveni pokret, koji odražava volju preko 450.000 građana BiH. Nadamo se da će nas zastupnici i delegati u Parlamentarnoj Skupštini BiH jasno čuti, kao i uvaženi Visoki predstavnik gospodin Schmidt, javlja Ljudski.ba.

Podsjetimo, „Slobodna Bosna“ je izvijestila da je Aleksandar Vuković, predsjednik Gradske organizacije SDP-a BiH Banja Luka, uputio otvoreno pismo visokom predstavniku.

Vuković od visokog predstavnika traži da nametne zakon svih zakona - Lex specialis - Zakon o zabrani negiranja države Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...