UŽASNO NEVRIJEME: Najmanje 550 ljudi poginulo u poplavama u Pakistanu, oštećeno više od...

(...) 46.200 kuća, rekla je u petak Agencija za upravljanje nacionalnim katastrofama (NDMA).

  • Svijet

  • 05. Avg. 2022  05. Avg. 2022

  • 0

Poplave uzrokovane abnormalno obilnim monsunskim kišama usmrtile su najmanje 549 osoba u Pakistanu tokom proteklog mjeseca, dok su udaljene zajednice u siromašnoj provinciji Balochistanu na jugozapadu zemlje najteže pogođene, rekla je vladina agencija.

Vladine agencije i vojska organizirali su pomoć i postavile kampove u regijama pogođenima poplavom te rade na tome da pomognu u premještanju porodica i dostavljanju hrane i lijekova.

Poplave su oštetile više od 46.200 kuća, rekla je u petak Agencija za upravljanje nacionalnim katastrofama (NDMA). “Radimo sve što možemo da pružimo sveobuhvatnu pomoć i rehabilitaciju žrtvama poplava”, rekao je premijer Šebaz Šarif tokom posjete pogođenim područjima.

No provincijska vlada Balochistana rekla je da treba još sredstava i obratila se međunarodnim organizacijama za pomoć.

“Naši gubici su ogromni”, rekao je glavni ministar pokrajine Abdul Quddus Bizenjo. U svakom okrugu vlada nestašica hrane, dok su neki okruzi odsječeni od ostatka provincije s obzirom na to da je poplava odnijela više od 700 kilometara ceste.

Bezenjo je rekao da provincija treba “veliku pomoć” od vlade i međunarodnih humanitarnih agencija.

Posljednji mjesec je bio najvlažniji u tri decenije, s više od 133 posto kiše nego u prosjeku za posljednjih 30 godina, rekla je NDMA. Balochistan, koji graniči s Iranom i Afganistanom, imao je 305 posto više kiše od godišnjeg prosjeka, rekla je agencija za katastrofe.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...