MUFTIJA GRABUS NA OTVORENJU DŽAMIJE U KLINČIĆIMA: "Strateški put je nezavisna BiH – autonomna Islamska zajednica"

"Bošnjaci znaju gdje žive i u kojem vremenu žive", poručio je muftija Grabus.

  • Društvo

  • 06. Avg. 2022  

  • 0

Danas je u olovskom naselju Klinčići svečano otvorena džamija, a džamiju je vakufom Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini proglasio izaslanik reisul-uleme muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

Obraćajući se prisutnim vjernicima, muftija Grabus je ukazao na značaj zajedništva, naglasivši da postoje vrijednosti od kojih se nikada ne smijemo udaljiti i za koje ne smijemo dati da ih iko omalovažava.

Vrijednosti naše domovine, naše Islamske zajednice, neupitne su za sve Bošnjake, za sve muslimane. Mi u Islamskoj zajednici se ne bavimo dnevnom, nego strateškom politikom.

"Strateška politika IZ znači da je nezavisna, samostalna Bosna i Hercegovina, jedini garant opstanka našeg naroda, zato je važno da imamo svoju domovinu, vjeru i narod, koji će dalje razvijati svoje vrijednosti", poručio je muftija Grabus.

Muftija Grabus je ovom prilikom podsjetio i na riječi reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića da je poznavati vrijeme i imati pojam o vremenu i prostoru obaveza svakog vjernika.

Bošnjaci znaju gdje žive i u kojem vremenu žive.

Ovo nije vrijeme u kojem se može reisul-ulemi poručiti da ne govori. Reisul-ulema ne može i ne smije biti ušutkan.

Reisul-ulema je simbol našeg jedinstva, našeg zajedništva i on ima obavezu, po Kur’anu, sunetu, ali i po Ustavu IZ da nas sve poziva da vodimo računa kako ćemo proživjeti dunjalučki život i kako ćemo se orijentirati. Važno je da svi znamo i da je institucija reisul-uleme starija od svih političkih partija u Bosni i Hercegovini i da je autonomija IZ uvijek bila svetinja, za koju su Bošnjaci uvijek bili spremni i podržati IZ i stati u odbranu časti i dostojanstva našeg naroda – potcrtao je muftija Grabus.

Muftija je ovom prilikom ukazao i na odliku Bošnjaka da poštuju drugo i drugačije, te da se, čuvajući džamije kao simbole, jednako odnose i prema drugim sakralnim objektima.

"To je u našem identitet i u našoj naravi. Kao što čuvamo naše džamije, čuvamo svetost i dignitet svih vjera u Bosni i Hercegovini. Ali simboli, kao što su džamije, su nedotakljivi. Niko nema pravo da nas omalovažava i da govori o tome da iz naših džamija širimo radikalizam, a činjenica je da nema miroljubivijeg naroda od Bošnjaka. U najtežim vremenima smo to dokazali", kazao je muftija.

Dodao je da su Bošnjaci svjesni dara od Boga da na malom teritoriju žive različitosti.

Mi danas nemamo dilemu ko smo, i niko ne smije ni pomisliti da nas može ponovo dovesti u situaciju da se mi nećemo jasno i glasno, izjašnjavati o svom identitetu i da ćemo artikulirati svoje interese.

"Muslimani BiH su bili sposobni da dođe islam, da ga žive i da drugima objašnjavaju, to potvrđujemo i ovdje u Klinčićima, kao što hoćemo da razumijevamo procese i da živimo u pluralnoj, demokratskoj, slobodnoj državi BiH, ali državi u kojoj i muslimani imaju svoja prava", istaknuo je u govoru.

Muftija je, osvrnuvši se na doprinos mnogih u izgradnji džamije u Klinčićima, kazao kako iza svakog uspješnog projekta stoje ljudi, prenosi Preporod.

"U našem narodu uvijek ima onih koji su spremni izgraditi simbol. Bošnjaci vole bajrame, ali vjerovatno poslije bajrama, nema veće radosti u našem narodu od otvorenja džamije. Džamije su naše kuće, Božije kuće. Kad dođemo u džamiju, dođemo Allahu u goste, i mora biti neko ko brine u džamiji. Mihrab znači duhovno ratište, imam čuva to mjesto, zato što se čovjek uvijek bori s dobrim i lošim slabostima i silama. Mihrab od nas traži da ostavimo sve slabosti, zato mihrab mora imati imama. Imam čuva džamiju, da se u džamiji govori o onome što je dobro, što nas poziva na zajedništvo, što nas poziva da budemo dostojanstveni i s dignitetom, i kada je to potrebno da branimo svoj identitet", kazao je muftija Grabus, te čestitao vjernicima, uputivši dovu da džamija u Klinčićima uvijek bude mjesto koje će širiti svjetlost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...