SVE BLIŽI UPOTREBI SILE: Šta SAD zamjeraju Kini

Blinken je istakao da će SAD raditi na tome da kanali komunikacije sa Pekingom ostanu otvoreni kako bi se sprečila pogrešna komunikacija,

  • Svijet

  • 06. Avg. 2022  

  • 0

"Najnovije akcije Kine na Tajvanu bliže su prinudi i upotrebi sile, nego praksi rješavanja pitanja mirnim putem".

To je izjavio američki državni sekretar Antony Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim filipinskim kolegom Teodorom L. Loksinom mlađim.

Blinken je istakao da su SAD svjesne da su njihovi saveznici zabrinuti zbog, kako je rekao, opasnih i destabilizujućih akcija Kine oko Tajvana, ali da će Washington rješavati taj problem onako kako je to i do sada činio, prenosi Reuters.

On je naveo da je preneo kineskom ministru vanjskih poslova Wang Yiu na regionalnom sastanku u Kambodži da su SAD, u skladu sa očekivanjima zemalja širom svijeta, odlučne da održavaju kanale komunikacije sa Pekingom kako bi spriječile pogrešne procjene.

"Da budem jasan, SAD ne vjeruju da je u interesu Tajvana, regiona ili naše sopstvene nacionalne sigurnosti da situacija eskalira“, istakao je Blinken, prenosi Reuters.

Blinken je također zamjerio Kini zbog niza akcija, od ispaljivanja projektila u blizini Tajvana do napuštanja pregovora o klimatskim promjenama, a poseban akcenat stavio je “neodgovorne korake” Pekinga u vezi sa zaustavljanjem ključnih kanala komunikacije sa Washingtonom, prenosi Reuters.

"Odluka Kine da zaustavi bilateralne procese sa SAD u osam ključnih oblasti, uključujući odbranu, borbu protiv narkotika, transnacionalni kriminal i klimatske promjene, jeste potez koji će kazniti čitav svijet, a ne samo SAD", istakao je Blinken.

“Ta odluka se odnosi i na prekid nekoliko međudržavnih vojnih kanala, koji su od vitalnog značaja za održavanje dobre komunikacije i izbjegavanje krize“, dodao je on, prenosi Rojters.

On je istakao da će SAD raditi na tome da kanali komunikacije sa Pekingom ostanu otvoreni kako bi se sprečila pogrešna komunikacija, navodi britanska agencija.

“Održavanje dijaloga je nedvosmisleno još važnije kada smo u periodu pojačanih tenzija. Mi nastojimo da deeskaliramo te tenzije i mislimo da dijalog ima veoma važanu ulogu u tome“, istakao je on, prenosi Reuters.

Blinken se osvrnuo i na saradnju Washingtona i Pekinga u oblasti klimatskih promjena.

"Obustavljanje klimatske saradnje ne kažnjava SAD, ono kažnjava svijet, posebno svijet u razvoju“, naveo je on, prenosi Reuters.

Borba protiv klimatskih promjena bila je ključna oblast saradnje između dvije supersile i dva najveća emitera gasova staklene bašte.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...