BURNO U CRNOJ GORI: Nakon što je procurila Sky prepiska u kojoj se spominje Dritan Abazović, zatražena reakcija Specijalnog državnog tužilaštva...

Abazović vjeruje da je svima jasno „iz koje kuhinje ovo dolazi i da se steže obruč oko kriminalnih struktura bliskih određenim političkim grupacijama unutar DPS-a“.

  • Regija

  • 11. Avg. 2022  

  • 1

M portal objavio je jučer dio prepiske „pripadnika jednog od najozloglašenijih kriminalnih klanova na Balkanu“ koju su oni vodili na Sky aplikaciji, a koju je dešifrovao Europol. U njoj, učesnici koji se vode pod šiframa GP6DY0, A0J9S0, 92TSA1, D16AD5, govore o tome kako je, navodno, aktuelni premijer, tada potpredsjednik u Vladi i koordinator svih službi bezbjednosti Dritan Abazović preko tadašnjeg generalnog sekretara Vlade Crne Gore Bože Milonjića tražio da mu se nabave četiri kriptovana telefona. 

Izolovana prepiska, pod oznakom GP6DY0, kako je obavijestio M portal, započeta je 30. decembra 2020. godine u 16 sati, 15 minuta i 55 sekundi, a okončana je istog dana u 17 sati, 50 minuta i 58 sekundi.

„PLAĆAJU ONI TO SVE“

O učesnicima, za koje tvrde da su pripadnici jednog od najozloglašenijih kriminalnih klanova na Balkanu, danas će, kako su najavili, M portal pisati detaljnije.

Razgovor je počeo tako što je učesnik označen kao A0J9S0 u 16 sati i 15 minuta obavijestio da tadašnji vicepremijer traži četiri kriptovana telefona. „Traži Abazović 4 kripte“, napisao je, da bi 50 minuta nakon toga kazao i da to čini „preko Boža“. Božo koji se pominje je Božo Milonjić, tadašnji generalni sekretar Vlade, advokat.

– Sad mi pišu, jedna je od upućenih poruka. Isti korisnik upućuje drugu poruku pojašnjavajući da misli na „advokata“. Nakon toga kaže „a to je bio“, a zatim „pita koliko su para 4kripte oće da plate“.

Ustvrdio je i da bi ga trebalo častiti telefone (misleći na Abazovića), kako bi bili „kod majora, na preplatu, da ne odu u pg kod javaca“, a zatim je kazao i kako mu se ne javlja, jer „biće priča sa zokijem“.

Ko je ,,Zoki“ za sada nije poznato.

U 17 sati i 20 minuta isti učesnik šalje fotografiju prepiske sa Božom Milonjićem, a nakon toga odgovara mu učesnik označen kao 92TSA1 koji kaže „sad je akcija/na nove aparate“.

Pola sata nakon, odgovara mu A0J9S0 i tvrdi da bi ih ipak trebalo častiti telefone, jer će platiti oni to sve?!

- Ma častit ih treba/da su kod nas/noćas dobijaju tel/plaćaju oni to sve – napisao je.

U vrijeme kada se vodio objavljeni razgovor premijer Abazović bio je potpredsjednik Vlade i koordinator svih službi bezbjednosti, a Milonjić, koji se u ovoj razmjeni poruka označava kao posrednik pri nabavljanju četiri kriptovana telefona, obavljao je funkciju generalnog sekretara u Vladi Zdravka Krivokapića.

VEZE

Milonjić je zvanično razriješen funkcije generalnog sekretara Vlade 14. juna 2021. godine, iako se sa tadašnjim premijerom Krivokapićem razišao nešto ranije, krajem maja kada je Krivokapić tokom posjete Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve u Beogradu odbio da potpiše takozvani Temeljni ugovor.

Bio je i advokat pokojnog mitropolita Crkve Srbije Amfilohija Radovića, a čvrsto je zagovarao potpisivanje ugovora sa tom vjerskom zajednicom. Nakon razrješenja sa mjesta generalnog sekretara, bio je kandidat za direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo, ali je tu kandidaturu povukao.

Iako je i sam Abazović na skupštinskom Odboru sa bezbjednost priznao da koristi kriptovani telefon koji je dobio na poklon, priču o tome prvi su javno pokrenuli u Demokratskoj Crnoj Gori početkom maja ove godine. Odgovarajući na pitanja poslanika Demokrata Moma Koprivice tokom prvog premijerskog sata, Abazović je kazao da je imao kriptovani telefon, ali da mu je bilo komplikovano da ga koristi.

Nekoliko dana kasnije to je komentarisao i predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.

– Crna Gora će u narednom periodu da sazna s kim je današnji premijer razgovarao i o čemu putem Sky aplikacije, kao i da li je bilo nekih zanimljivih susreta i s kim. Biće to zanimljivi odgovori! Uvijek sam tvrdio da borbu protiv kriminala mogu da iznesu samo ljudi čisti kao sunce, jer sa kriminalom nema dogovaranja, nema šurovanja, već ga morate pobjeđivati na svakom koraku i ciljati direktno u glavu – naglasio je Bečić na konvenciji Opštinske organizacije Demokrata Pljevlja.

REAKCIJE

Zbog navoda koje je objavio M portal reagovali su iz Demokratske partije socijalista. Oni su zatražili hitnu reakciju Specijalnog državnog tužilaštva.

– Tražimo hitnu reakciju SDT-a povodom objavljenih prepiski u kojima se navodi da je bivši koordinator službi bezbjednosti, a sadašnji premijer koristio kriptovanu komunikaciju sa članovima OKG koja je prepoznata na međunarodnom nivou – napisao je šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković.

Njegov kolega Predrag Bošković ocijenio je da ova prepiska predstavlja najveći skandal u prethodne dvije godine, iako ih je, kako je rekao, svakako bilo dosta.

On je na Twiteru kazao da ćemo viđeti da li zakon važi jednako za sve, a potom je podsjetio da je jedan tekst u Vijestima bio dovoljan da se formira predmet protiv nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Dragana Samardžića.

– Da li će tužilaštvo otvoriti istragu o tome što pripadnici organizovanih kriminalnih grupa nabavljaju kriptovane telefone sadašnjem premijeru, a tadašnjem potpredsjedniku i šefu Biroa za operativnu koordinaciju bezbjednosnog sektora – upitao je Bošković.

Oglasio se i poslanik DPS-a Jevto Eraković.

– Kriptovani telefon nabavljen od pripadnika kriminalnog klana? Sky aplikacija za komunikaciju. Da li je kodno ime: Nedodirljiv za tužilaštvo? Evo, da vidimo... – napisao je Eraković.

Generalni sekretar Socijaldemokrata Miloš Čelanović ironično je prokomentarisao da će GP Ura, nakon što završi karijeru poslije sljedećih izbora, moći da otvori prodavnicu bijele tehnike.

– Neko će raditi na sektoru za televizore, neko na sektoru za mobilne telefone i dekodiranje istih, a neko (iz medijskog ešalona) na sektoru gdje se prodaju pegle. Možda je rad u sektoru za peglanje najzahtjevniji trenutno, jer ovo što smo imali priliku da vidimo i čujemo od strane visokih funkcionera Ure je toliko izgužvano (a i zaprljano) da nijedna pegla ne pomaže. A što se prljavštine tiče, možda je neko dobio veš-mašinu, ko zna – rekao je Čelanović.

Abazović: SDT da ispita nebulozne optužbe

Iako je dio prepiske M portal objavio rano jučer, Abazović oglasio se tek sinoć. On je pozvao Specijalno državno tužilaštvo da ispita navode iz komunikacije koju je objavio M portal.

– Pozivam SDT da ispita sve nebulozne optužbe koje se dovode u vezu sa mojim imenom, objavljene od strane kvaziportala u ulozi „Udar 2“, zaduženog da u narednom periodu vodi najprljaviju kampanju protiv mene, nalik onoj u avgustu 2020. godine – kazao je Abazović.

On vjeruje da je svima jasno „iz koje kuhinje ovo dolazi i da se steže obruč oko kriminalnih struktura bliskih određenim političkim grupacijama unutar DPS-a“.

Tim strukturama, kako je rekao, cilj je da izazovu destabilizaciju Crne Gore kako bi „sačuvali svoju finansijsku moć, ali još važnije za njih – izbjegli pravdu“. Kazao je i da stoji na raspolaganju državnim organima za sva pojašnjenja.

– Istovremeno, pozivam one koji su namjerili „skidanje moje glave“ da požure. Čak i da uspiju u svojoj zločinačkoj namjeri, neće zaustaviti ruku pravde. Sve je uredno sačuvano i pohranjeno tamo gdje treba. Radujemo se svemu što slijedi – zaprijetio je Abazović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...