VIŠE OD 600 NESTABILNIH RAKETA USKLADIŠTENO U BUGOJNU: Ministarstvo odbrane BiH upozoravalo firmu Scout da bi rakete mogle eksplodirati, nakon što su ih izuzeli, sada ih žele vratiti...

„Ova sredstva su sukladno s važećim regulativama MO i OSBiH kroz redovito praćenje kvaliteta podvrgnuta proceduri ispitivanja hemijske stabilnosti pogonskog goriva i pri istom dobila ocjenu/status kategorija 3 – nestabilna municija te su označena kao opasna za dalje skladištenje“, navedeno je u dokumentu.

  • Mini market

  • 12. Avg. 2022  12. Avg. 2022

  • 2

Više od 600 opasnih i nestabilnih rasketa i mina uskladišteno je u bugojanskom Binasu. Ministarstvo obrane poslalo je 22. srpnja ove godine obavijest Vladi Federacije u kojoj ih odobrava da je zagrebačka tvrtka Scout, ovu opasnu općinu, koja je trebala biti uništena, zaplijenila od Oružanih snaga i da je ona prebačena u skladište poduzeća Binas koje je u vlasništvu Federacije. BiH. Čelnici Scouta su znali da se radi o opasnim materijama, ali su, ipak, odlučili da ih izuzmu i smjeste u Bugojno.

“Prilikom vještačenja i ročišta na lokaciji Daljani o istom su upoznati sudski vještak i tražioc izvršenja, a nakon iste konstatacije sudski vještak i tražioc izvršenja prihvatili su da ista bude predmet predaje . Prilikom predaje, tražiocu (Scout, op.a) je dostavljen laboratorijski nalaz ispitivanja kemijske stabilnosti pogonskog goriva predmetne municije dobiven u laboratoriju Oružanih snaga BiH za kemijsko ispitivanje pogonskog goriva ”, navodi se u aktu Ministarstva obrane koji je dostavljen Vladi Federacije BiH.

alt

I Scout i Vlada Federacije, kao većinski vlasnik Binasa su, dakle, znali izuzimati rizičnu miniciju, ali nisu odustali od njenog prebacivanja u Bugojno. Stoga je Ministarstvo odbrane poslalo upozorenje Vladi FBiH.

“Ovim aktom vas obavještavamo o mogućem nastanku sigurnosnog problema sa stanovišta skladištenja streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava . Ministarstvo obrane trenutno je u fazi realizacije presude Suda BiH po kojoj je istom naloženo da preda u posjed stvari (naoružanje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva). Prilikom izvršenja, a temeljem dostavljenih Rješenja o odobravanju kretanja izdatih od nadležnih policijskih tijela, vidljivo je da su sva sredstva uskladištena na lokaciji 'Binas' Bugojno“, navodi se u dokumentu Ministarstva obrane BiH čiji je sadržaj prva objavila novinska agencija Patria .

Ubrzo je stigao odogovior. Pravni zastupnik zagrebačkog SCOUT-a oglasio se putem N1 televizije, tvrdeći da nije ugrožena sigurnost bh. građana.

Ta je informacija potpuno bespredmetna, jer je ta roba o kojoj se govori preuzeta na inzistiranje Ministartva obrane . Napomenom da je sudski vještak pregledao tu robu i utvrdio da nema takve prijetnje. Ali ponavljam, ukoliko ministarstvo smatra da takva prijetnja psotoji mi nudimo i ponudili smo već da se to vrati neka drže u svom skladištu za koji smatraju da je sigurno”, kazao je za N1 Plamenko Čustović, odvjetnik tvrtke Scout doo.

U dokumentu Ministarstva obrane, međutim, jasno se navodi da su Oružane snage poduzeća SCOUT predale – metak 106 mm 147 komada i RPG-7 mm za RB-7 500 komada koji su trebali biti uništeni.

alt

„Ova sredstva su u skladu s važećim regulativama MO i OSBiH kroz redovno praćenje kvaliteta podvrgnutih postupaka ispitivanja hemijske stabilnosti pogonskog goriva i pri istom dobila ocjenu/status kategorije 3 – nestabilna municija te su označena kao opasna za dalje skladištenje“, navedeno je u dokumentu.

Nestabilne rakete još uvijek se nalaze u Bugojnu. Iz tvrtke Scout, potvrdili su za Istragu u Ministarstvu obrane, u četvrtak popodne tražili su da vrate zapaljene rakete koje su proglašene opasnim. Prema informacijama Istrage , Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije pokrenulo je proceduru utvrđivanja “činjeničnog stanja” u skladu Binas. S obzirom na to da su relevantne institucije utvrdile da se radi o materijama koje moraju biti uništene, Binas bi morao narediti da se te rakete izmjeste. Ne, to je novi problem Scoutu. Ova municija, zbog stanja u kojem se nalazi, ne može biti niti izvezena niti uskladištena. Scout će ih, dakle, morati uništiti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...