SVIJET KNJIŽEVNIKA ŠOKIRAN: "Samo nekoliko sati prije napada Salman Rushdie me molio za pomoć oko smještaja za ukrajinske pisce"

Policija je javila kako je Rushdie, koji je zadobio ubodnu ranu na vratu, helikopterom prevezen u bolnicu.

  • Kultura

  • 12. Avg. 2022  12. Avg. 2022

  • 1

Novinari, pisci i druge slavne osobe šokirani su i užasnuti nakon što je književnik Salman Rushdie (75) u petak napadnut na pozornici na Institutu Chautauqua u američkoj saveznoj državi New York, gdje je trebao održati predavanje.

Policija je javila kako je Rushdie, koji je zadobio ubodnu ranu na vratu, helikopterom prevezen u bolnicu.

Stephen King na Twitteru je objavio: "Nadam se da je Salman Rushdie dobro".

Wajahat Ali, autor knjige "Go Back to Where You Came From" i kolumnist Daily Beasta, tvitao je: "Bio sam tamo prije dvije sedmice i držao govor. To je lijepo mjesto s fantastičnom, znatiželjnom i gostoljubivom zajednicom. Ovo je šokantno. Nadam se da Salman Rushdie nije ozlijeđen i da će se brzo oporaviti i zacijeliti. Kako odvratno. Bijesni ljudi koji žele kontrolirati svijet putem nasilja... Bojim se da će ovakvi primjeri samo nastaviti eskalirati s polarizacijom, dezinformacijama i ekstremizmom kojima svjedočimo".

"Naše misli su sa Salmanom i njegovim voljenima nakon ovog užasnog događaja. Naredila sam državnoj policiji da dodatno pomogne u istrazi".

Oglasio se i pisac Neil Gaiman napisavši na Twitteru: "Šokiran sam i uznemiren kad vidim da je moj prijatelj Salman Rushdie napadnut prije govora. On je dobar i briljantan čovjek i nadam se da je dobro", prenosi The Guardian.

Stravičan incident komentirali su i iz PEN-a America, neprofitne organizacije koja se zalaže za slobodu izražavanja putem književnosti.

Bivša demokratska predsjednička kandidatkinja i autorica Marianne Williamson objavila je: "Molitve za Salmana Rushdieja", a guvernerka New Yorka, Kathy Hochul, zahvalila je državnoj policiji na brzoj reakciji i iznijela svoje mišljenje o Rushdieju sljedećim riječima:

"Naše misli su sa Salmanom i njegovim voljenima nakon ovog užasnog događaja. Naredila sam državnoj policiji da dodatno pomogne u istrazi".

"Šokirani smo i užasnuti zbog brutalnog i unaprijed smišljenog napada na našeg bivšeg predsjednika i nepokolebljivog saveznika, Salmana Rushdieja... Ne možemo se sjetiti niti jednog usporedivog incidenta, javnog nasilnog napada na književnog pisca na američkome tlu...

Samo nekoliko sati prije napada, u petak ujutro, Salman mi je poslao e-mail u kojemu me moli da mu pomognem oko smještaja za ukrajinske pisce kojima je potrebno sigurno utočište od ozbiljnih opasnosti s kojima su suočeni. Salman Rushdie je desetljećima bio na meti zbog svojih riječi, ali nikad nije ustuknuo niti posustao. Posvetio je svu svoju neumornu energiju pomaganju drugima koji su ranjivi i ugroženi", objavila je Suzanne Nossel, izvršna direktorica PEN-a America.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...