NA SVEČANOSTI U NEW YORKU: Slavni pisac Salman Rushdie prvi put u javnosti nakon brutalnog napada

Terorizam nas ne smije terorizirati. Nasilje nas ne smije odvratiti. Borba se nastavlja - poručio je Rushdie

  • Kultura

  • 19. Maj 2023  19. Maj 2023

  • 1

Prvi put nakon napada nožem u SAD-u u augustu prošle godine koji ga je umalo koštao života, pisac Salman Rushdie ponovno se pojavio sinoć u javnosti u New Yorku, na svečanosti američkog PEN-a.

Slavni romanopisac indijskog podrijetla, naturalizirani Amerikanac koji živi u New Yorku, dobio je počasnu nagradu te organizacije čiji je bio predsjednik te se obratio uzvanicima, kojih je bilo oko 700.

"Terorizam nas ne smije terorizirati. Nasilje nas ne smije odvratiti. Borba se nastavlja", poručio je na francuskom, španskom i engleskom.

Rushdie je 12. augusta prošle godine bio pozvan na književnu konferenciju u Chautauquau, gradiću u sjeverozapadnom dijelu države New York. U trenutku kada je uzeo riječ, na njega se naoružan nožem bacio mladi Amerikanac libanonskog podrijetla i izbo ga desetak puta.

Gledatelji i stražari savladali su napadača koji je odmah uhapšen, optužen i zatvoren u očekivanju suđenja.

"Da nije bilo tih ljudi, danas sigurno ne bih bio ovdje. Bio sam meta taj dan, ali oni su bili heroji... Dugujem im svoj život", rekao je Salman Rushdie.

Njegov agent Andrew Wylie otkrio je u oktobru prošle godine da je Rushdie izgubio vid na jedno oko i da se ne može koristiti jednom rukom. Rushdie je u New Yorku nosio naočale s crnim staklom na jednom oku.

U februaru, kada je izašao njegov najnoviji roman "Victory City", pisac je za časopis The New Yorker u svom prvom intervjuu nakon napada rekao da ima dosta problema s pisanjem i da pati od posttraumatskog stresnog poremećaja. Rushdie živi od 1989. pod fetvom koju je objavio Iran nakon izlaska njegove knjige "Sotonski stihovi".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...