"JEFTIN POLITIČKI TRIK DRAGANA ČOVIĆA": Zijad Bećirović je stava da Izrael kao država mora dobro razmisliti o novokomponiranim prijateljima

"Ovdje se pojavljuje još jedna činjenica, a to je da li možda Izrael razmišlja da u svoj politički sistem uvede iskustva političkog sistema iz BiH, a to bi značilo, recimo, da ukoliko bi premijer države Izraela bio Jevrej, da onda predsjednik državnog parlamenta bude izraelski Arap, ili čak da izraelski Arap bude predsjednik Izraela", kaže Bećirović.

  • Politika

  • 13. Avg. 2022  

  • 1

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije Zijad Bećirović osvrnuo se na odnose između Izraela i BiH.

Kako kaže, radi se o jeftinom političkom triku HDZ i Dragana Čovića.

"Inače, važno je podsjetiti da već izvjesno vrijeme, posebno od dolaska Benjamina Netanyahua za premijera Izraela, gaje se odnosi sa antisemitskim organizacijama i političkim čelnicima u Evropi. Takav pristup Netanyahua i njemu sličnih doveo je do zgražavanja i osude od strane vodećih jevrejskih organizacija i uglednih jevrejskih pojedinaca. Važno je osjetiti da je osnivač Demokratske zajednice Franjo Tuđman tretiran u međunarodnim krugovima i njihov odnos prema njegovim pisanijama o Drugom svjetskom ratu i logoru Jasenovac", kaže Bećirović.

Dodaje da se ovdje više može govoriti o jednoj vrsti političko-mafijaških veza koje Dragan Čović gaji u samom Izraelu, ali ovdje je prije svega važno pogledati spisak pravednika koji se nalazi u Muzeju sjećanja na Holokaust u Jerusalemu.

"Među pravednicima iz BiH više od polovine, oko 60 posto, su sami Bošnjaci. Još uvijek imamo problem na ovim prostorima BiH, ali i same regije sa pitanjem nezavisne države Hrvatske i ustaškim režimom, odnosno njihovim mračnim naslijeđem. Hrvatska nije kažnjena zbog uloge u Drugom svjetskom ratu, jer je kasnije postala kao federalna jedinica u okviru Federativne republike Jugoslavije. Također, neke druge države nisu kažnjene za svoju ulogu u Drugom svjetskom ratu, kao što su Italija, Mađarska, jer je Mađarska uzeta pod pokroviteljstvo i zaštitu tadašnjeg Sovjetskog saveza i time je izbjegla sankcionisanje zbog uloge u Drugom svjetskom ratu", pojašnjava.

Dodaje da je Hrvatski narodni sabor udruga civilnog društva i ona može izražavati svoje stavove, ali je i paradoks da u Evropi pojedini osvjedočeni antisemiti pokušavaju sebe predstaviti kao prijatelje Izraela i Jevreja kao naroda.

"Izrael kao država morat će voditi računa o tome ko su im zaista bili i ostali prijatelji uopšte i na ovim prostorima, i dobro razmisliti o novokomponiranim prijateljima. Ovdje se pojavljuje još jedna činjenica, a to je da li možda Izrael razmišlja da u svoj politički sistem uvede iskustva političkog sistema iz BiH, a to bi značilo, recimo, da ukoliko bi premijer države Izraela bio Jevrej, da onda predsjednik državnog parlamenta bude izraelski Arap, ili čak da izraelski Arap bude predsjednik Izraela", kaže Bećirović za Hayat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...