RAT UŽIVO: Scholz se oglasio o zahtjevu da Njemačka zabrani izdavanje viza Rusima

Danas je 170. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 15. Avg. 2022  15. Avg. 2022

  • 9

22:40 Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je pokušaje otkazivanja ruske kulture i same Rusije "uzaludnima".

"To je jednostavno glupo. A oni koji misle drugačije, na njihovu žalost, nisu naučili lekcije iz povijesti", dodao je Putin na festivalu Tavrida.ART na Krimu.

Putin je istaknuo da su ove godine "u festivalskom timu i ljudi s oslobođenih teritorija — iz Donjecke i Luganske Narodne Republike".

"Danas ste zajedno, spremni udružiti napore za postizanje zajedničkih ciljeva, a to znači da znate da morate biti zajedno da biste bili jaki. Cijela bogata hiljadugodišnja historija Rusije nas tome uči", rekao je.

"Znamo da su sve poteškoće i iskušenja vrijeme novih prilika i često govorimo o tome. Vrijeme je da budete odvažni, to je istina, a vi ste upravo takvi", rekao je Putin.

22:20 Ruski mediji izvijestili su da je komandant pukovnije Azov Denis Prokopenko odveden u Rusiju nakon što je zarobljen. Međutim, niti ukrajinske vladine agencije niti Međunarodni odbor Crvenog križa to nisu potvrdili.

Bataljun Azov borio se s ruskim snagama u Mariupolu, postavši žarište posljednje bitke u željezari u tom južnom lučkom gradu. Ruske snage su zarobile borce i grad je pao.

"Znam samo da je odveden u Rusiju, a to još uopće nije potvrđeno", rekla je njegova supruga Katerina Prokopenko.

21:50 Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da Berlin neće podržati nekoliko europskih zemalja koje su pozvale članice EU da prestanu s izdavanjem turističkih viza ruskim građanima. Države koje podržavaju takvu zabranu kažu da Rusi ne bi trebali moći ići na odmor u Europu dok Moskva ratuje u Ukrajini.

Finska i Danska žele odluku EU, a neke zemlje EU koje graniče s Rusijom više ne izdaju vize Rusima. “Ovo nije rat ruskog naroda. To je Putinov rat i moramo biti veoma jasni po tom pitanju“, rekao je Scholz.

21:35 Ruski borbeni avion istjerao je britanski avion iz ruskog zračnog prostora, saopćilo je ministarstvo obrane te zemlje. Tvrdi se da je britanski izviđački avion prekršio rusku zračnu granicu u blizini rta Svyatoy Nos, koji se nalazi između Barentsovog i Bijelog mora.

21:05 Rusija i UN uspostavili su kontakt kako bi razgovarali o situaciji u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja. Ministar obrane Sergej Šojgu razgovarao je telefonom s glavnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom o uvjetima za sigurno funkcioniranje elektrane, saopćilo je rusko ministarstvo obrane. UN je ranije rekao da ima logističke i sigurnosne kapacitete za podršku posjetu Međunarodne agencije za atomsku energiju nuklearnoj elektrani. Rusija i Ukrajina danas su priopćile da je više granatiranja bilo u blizini nuklearnog postrojenja.

20:20 Ranije danas, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Moskva spremna naoružati svoje saveznike širom Azije, Afrike i Latinske Amerike.

"Također vidimo velike perspektive u obuci stranih vojnika i njihovom usavršavanju", rekao je Putin. "Hiljade vojnih profesionalaca iz cijelog svijeta ponosni su bivši studenti vojnih univerziteta i akademija naše zemlje", rekao je.

20:00 Potpredsjednica ukrajinske vlade upozorila je civile u okupiranoj regiji Herson da odu ako mogu. "Evakuirajte se. Dolazi teška zima", rekla je Iryna Vereščuk.

"Moramo vam pomoći, spasiti vas od hladnoće i ruskih osvajača." Oko 50% stanovništva već je napustilo regiju Herson, ali mnogi su tamo i dalje pod ruskom kontrolom.

19:40 UN je rekao da može olakšati posjetu IAEA-i nuklearnoj elektrani ako se Rusija i Ukrajina s tim slože.

Ujedinjeni narodi imaju logističke i sigurnosne kapacitete za podršku posjete inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja ako se i Rusija i Ukrajina slože, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

19:20 Ruska vojska je danas preuzela ključne administrativne zgrade u gradu Enerhodaru na istoku Ukrajine, objavio je u telegramu gradonačelnik Enerhodara Dmitro Orlov. Trideset troje radnika odbilo je saradnju s ruskom vojskom i sutra neće ići na posao, rekao je.

“Okupatori nastavljaju otimati objekte i preduzeća u Enerhodaru, uspostavljaju vlastita pravila i vrše pritisak na radnike”, napisao je Orlov. Nuklearna elektrana nalazi se u gradu Enerhodaru.

18:54 Pokušao osnovati radnički sindikat u zatvoru

Zatvoreni ruski oporbeni čelnik Aleksej Navalni kaže da je u samici. Na Twitteru je objavio da je smješten u "posebnu stambenu jedinicu" nakon nastojanja da osnuje radnički sindikat u zatvoru.  

18:48 Ukrajina je (konta)minirana 

Ukrajinska vlada kaže da su njene snage za razminiranje otkrile i deaktivirale više od 180.000 eksplozivnih naprava od početka ruske invazije u februaru. Jevhenij Jenin, prvi zamjenik ministra unutrašnjih poslova, rekao je na ukrajinskoj televiziji da je "jedna petina teritorija Ukrajine kontaminirana granatama, minama i zračnim bombama koje nisu eksplodirale".

18:34 Novi info iz Ukrajine 

Ranije je javljeno da je pet osoba ozlijeđeno u jutrošnjim ruskim napadima na grad Harkiv. Ukrajinski dužnosnici sada su rekli da je jedna osoba ubijena i šest ozlijeđeno.

18:28 Složili su se

Pet nordijskih država kaže da u budućnosti žele još tješnje surađivati kada su posrijedi pitanja sigurnosti i odbrane, a na to ih je potaknula ruska invazija na Ukrajinu. "Vjerujemo da je u ovim vremenima suradnja među nordijskim državama važnija nego ikada dosad", rekao je norveški premijer Jonas Gahr Støre nakon sastanka sa svojim kolegicama u ponedjeljak u Oslu. Pet čelnika složilo se da bi ministri vanjskih poslova i obrane nordijskih zemalja trebali proučiti sve segmente sigurnosne politike "kako bi ustanovili mogu li pojačati zajedničke interese". Na sastanku premijera i premijerki Norveške, Švedske, Finske, Danske i Islanda bilo je riječi i o procesu pristupanja Švedske i Finske NATO-u, o klimatskim pitanjima i o energetskoj suradnji.

18:14 Ozbiljno "napuštanje

Ruska svemirska agencija je prvi put predstavila izgled nove svemirske stanice koju planira izgraditi Rusija, čime potvrđuje najavu o tome da je namjera Moskve o napuštanju Međunarodne svemirske stanice (ISS) ozbiljna.

Više na Index.hr.

18:06 Rat neće stati tako brzo

Čini se da Ukrajina očekuje da će se rat nastaviti neko vrijeme. Ukrajinski parlament odlučio je produljiti izvanredno stanje i opću mobilizaciju zemlje za još 90 dana. Ukrajina je uvela izvanredno stanje kao odgovor na rusku invaziju 24. februara.

17:28 Prijetnja ruskim snagama koje su prešle Dnjepar

Ukrajinske vlasti objavile su i da su proukrajinski saboteri digli u zrak željeznički most kod Melitopolja, u regiji Zaporižje. "Jedan željeznički most manje jugozapadno od Melitopolja znači da neće više biti vojnih vlakova s Krima", objavio je na Telegramu gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov. Ukrajina je posljednjih sedmica napala nekoliko mostova, većinom u okupiranoj Hersonskoj oblasti u kojoj tvrdi da provodi protuofanzivu u sklopu koje su oslobođeni deseci sela i sada prijeti ruskim snagama koje su prešle Dnjepar.

17:04 Pas-robot

U toku je velika vojna izložba ruske vojske. Objavljena je snimka psa robota opremljenog protutenkovskim raketnim bacačem. 

16:38 Ruska agresija punom žestinom

Najmanje tri ukrajinska civila su ubijena, a 13 ranjeno u artiljerijskim paljbama ruske vojske u istočnoj regiji Donjecka, rekli su ukrajinski dužnosnici u ponedjeljak.

16:18 "Učinit ćemo sve"

Rusija će učiniti "sve što je potrebno" kako bi omogućila stručnjacima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da posjete nuklearnu elektranu Zaporižija u južnoj Ukrajini, rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova. "U bliskoj suradnji s Agencijom i njezinim vodstvom, učinit ćemo sve što je potrebno da stručnjaci IAEA-e posjete nuklearku i daju istinitu procjenu destruktivnih akcija ukrajinske strane", rekla je Zaharova.

16:02 Pripremite se i na "drugačije scenarije"

Bivši boksački prvak i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da ne želi uvjeravati stanovnike da će "sve biti u redu" i da u zemlji vlada "surova realnost". Rekao je da će biti plina za ljude koji žive u glavnom gradu i da neće poskupjeti, ali se stanovnici moraju pripremiti na "drugačije scenarije".

15.30 U intenzivnom granatiranju grada Harkiva na sjeverozapadu Ukrajine povrijeđeno je pet osoba, rekao je ukrajinski dužnosnik. Šef gradske regionalne državne uprave Oleg Sinegubov napisao je na Telegramu: "Kao rezultat jutarnjeg granatiranja Harkiva, pet osoba je povrijeđeno.

Prema informacijama Regionalnog centra hitne medicinske pomoći, četiri osobe su hospitalizirane, od kojih su dvije u teškom stanju".

15.10 Vladimir Putin rekao je da Moskva cijeni svoje veze sa zemljama Latinske Amerike, Azije i Afrike i da je spremna ponuditi moderno oružje svojim saveznicima, prenosi Reuters.

Putin je održao govor na izložbi oružja u blizini Moskve kako bi se pohvalio naprednim ruskim oružanim sposobnostima.

"Mi smo spremni ponuditi našim saveznicima najsuvremenije vrste naoružanja, od malog oružja preko oklopnih vozila i topništva do borbenog zrakoplovstva i bespilotnih letjelica. Gotovo svi su više puta korišteni u stvarnim borbenim operacijama", rekao je Putin.

14.50 Serhij Hajdaj, ukrajinski dužnosnik koji je šef vojne uprave regije Luhansk, rekao je na svom Telegram kanalu da su "oružane snage Ukrajine još jednom uspješno djelovale na neprijateljski stožer".

"Ovog puta to je bilo jučer u Popasnoj, gdje je sjedište PMC-a 'Wagner' razbijeno dobro naciljanim pogotkom”, rekao je Hayday.

Dodao je i da ima mrtvih, ali da se brojka utvrđuje.

14.25  Ruski vojnici odvode vlastite porodice iz Melitopolja, objavio je BBC Rusija. BBC je citirao gradonačelnika Melitopolja Ivana Fedorova.

"Nakon još jedne aktivne sedmice punog djelovanja partizana i ukrajinske vojske, ruski vojnici odvode obitelji iz grada", kazao je.

Melitopolj je grad na jugu koji su ruske snage zauzele na početku invazije. No već mjesecima u gradu i oko njega djeluju partizanske jedinice.

Ova vijest dolazi nakon što se jučer proširila informacija da su neki ruski zapovjednici napustili Herson.

14.00 Kako prenosi Kyiv Independent, pozivajući se na ruske medije, ukrajinska vojska uništila je sjedište zloglasnih plaćenika Wagnera u Popasni.

To je objavio ruski propagandni novinar Jurij Kotenok na svom Telegram kanalu. Kako navodi, središte Wagnera u Luhansku pogođeno je HIMARS-om.

Kako navode neki izvori, bez službene potvrde, navodno je u prostorijama boravio Jevgenij Prigožin, jedan od ključnih ljudi Wagnera, poznat i kao Putinov kuhar. On je navodno na lokaciji viđen nekoliko dana ranije. Neki mediji objavili su da je Prigožin ubijen u napadu, ali za to još nema nikakve potvrde.

13.20 Ruske snage gađale su ukrajinski grad Slavjansk u ponedjeljak.

Grad u Donjeckoj oblasti u Ukrajini pretrpio je veliku štetu na infrastrukturi zbog ruskih vazdušnih napada, a ekipe na terenu pokušale su sanirati posljedice napada.

U napadima su oštećene mnoge zgrade i kuće, a stanovnici su pokušavali očistiti i popraviti svoje domove kako bi nastavili sa životom.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija (UN) najmanje 5.401 civil je ubijen, a 7.466 je ranjeno od početka rata u Ukrajini 24. februara. UN-ova agenciji za izbjeglice navodi da je oko 10,6 miliona Ukrajinaca izbjeglo u druge zemlje, a da je oko 7 miliona interno raseljeno.

13.00 Bivši vrhovni zapovjednik savezničkih snaga NATO-a James Stavridis smatra da ruski predsjednik Vladimir Putin sada shvaća da je pogriješio kada je odlučio pokrenuti invaziju na Ukrajinu.

"Mislim da u mračnim, tihim satima, u dva sata ujutro, kad se probudi, shvati da je pogriješio. Nikada to neće javno priznati, nikada. Nastavit će održavati tu fikciju da Ukrajinu vode neonacisti. Smiješno", rekao je Stavridis.

12.30 Sutra počinje suđenje Hrvatu V.P. kojeg su ruske snage uhapsile početkom maja blizu Mariupolja. Sudit će mu se pred sudom međunarodno nepriznate tvorevine Narodne Republike Donjeck, i to za učestvovanje  u sukobu u ulozi plaćenika i rušenje ustavnog poretka, za što su predviđene kazne doživotnog zatvora te smrtna kazna, piše Dnevnik.hr.

Narodna Republika Donjeck kvazidržavna je tvorevina koja međunarodno nije priznata i od njenih sudova ne treba očekivati mnogo. No stručnjaci za međunarodno pravo kažu - minimum ipak postoji.

"Bez obzira na to što oni nisu međunarodno priznati, pravila međunarodnog humanitarnog prava vrijede i za njih i oni moraju tog Hrvata tretirati u skladu sa svim pravilima i zakonima međunarodnog humanitarnog prava", istaknuo je odvjetnik Luka Mišetić.

12.10 Britanci su objavili novu kartu ratnih događaja u Ukrajini

11.25 Rustem Umerov, član ukrajinskog parlamenta, objavio je na Twitteru sliku kanadske vojske i zahvalio im na pomoći u obuci pripadnika ukrajinskih oružanih snaga.

11.00 Kako piše Kyiv Independent, ruske snage tokom noći su napale Harkiv. Pogođena je, pišu, tvornica.

Napad se dogodio u 2:50 sati po lokalnom vremenu, a zasad nema informacija o žrtvama.

10.15 Kako piše Kyiv Independent, ubijen je jedan od najboljih ukrajinskih pilota, Anton Listopad. On je poginuo u borbi, ali ne navodi se gdje.

Listopad je 2019. proglašen najboljim ukrajinskim pilotom, a prošle godine predvodio je let zračne kolone iznad Hreščatika u sklopu proslave 30. godišnjice Ukrajine. Zelenskij ga je odlikovao Ordenom za hrabrost samo par dana prije smrti.

09.00 Ukrajina je objavila novu procjenu ruskih gubitaka od početka agresije.

Image

08.00 Rusi su u posljednja 24 sata izgubili još 12 tenkova i 200 vojnika, javlja Ukrainska pravda.

Slika

07.00 Oružane snage oborile rusku raketu iznad regije Dnjepropetrovsk, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

Slika

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...