NADBISKUP U PENZIJI, VINKO PULJIĆ: "Namjeravam porazgovarati s reisom Kavazovićem o prebrojavanju Bošnjaka"

"Nema čovječanstvu budućnosti ako ide tim putem urušavanja Božjeg zakona i posebno obiteljskog gnijezda."

  • Društvo

  • 15. Avg. 2022  

  • 11

Nadbiskup u mirovini Vinko Puljić prokomentorao je za mostarsku redakciju Večernjeg lista nekoliko najaktuelnijih političkih problema koji opterećuje bh. društvo a posebno hrvatsko-bošnjačke odnose u Federaciji BiH, kao što je promjena izbornog zakonodavstva. 

Na konstataciju novinara Večernjeg lista da je u Sarajevu ispred zgrade OHR-a održan skup koji je "čak nadmašio mržnju koja je bila izražena prema vama i Hrvatima katolicima kada ste prije dvije godine služili misu za žrtve Križnoga puta", nadbiskup Puljić je kazao da je riječ o različitim stvarnostima.  

"Prije dvije godine nije bila u pitanju moja osobnost nego ideološka zatrovanost javnog mnijenja mržnjom, i to ne samo u jednom narodu. Tada su pojedini sljedbenici komunističke ideologije iskoristili neke medije za stvaranje ozračja koje nije bilo ni mišljenje ni stav većine. Budući da se više od 80 posto stanovnika Bosne i Hercegovine izjašnjavaju kao vjernici, treba jasno reći da nije moguće spojiti vjeru i mržnju jer to nikako ne može ići zajedno. Ako se mržnja u nemalom broju osoba može "opipati", odnosno čuti na svakom koraku, onda je njihovo vjersko predstavljanje lažno. To pogotovo vrijedi za nas kršćane koji vjerujemo da je Bog Ljubav. Mržnjom se ne grade mir, suživot i jednaka prava. Ljudska prava ne ovise o mnoštvu ili skupu ni o zakonima nego su ona danost koju zakoni moraju štititi. Brojne smo vrijednosti poremetili i smatramo da je demokracija ta koja brojem ruku u Parlamentu ima pravo i Božji zakon mijenjati. Tim izokrenutim vrjednotama čovjek je ugrožen. Došlo se tako daleko da se više ne zna što je muško, što žensko, tko je tata, a tko mama. Nema čovječanstvu budućnosti ako ide tim putem urušavanja Božjeg zakona i posebno obiteljskog gnijezda. Dok svi dižemo glas kada se negdje dogodi ubijanje, u isto vrijeme donosimo zakon da se smije ubiti nevino dijete prije rođenja. Postoji jedna grozna struktura koja ulaže silna sredstva u tom pravcu. Moram reći da je to đavolski posao." 

Nadbiskup Puljić je pozitivno odgovotio na pitanje hoće li visoki predstavnik Christian Schmidt ispraviti dio nepravde prema hrvatskoj, uglavnom katoličkoj zajednici. 

"Nakon potpisivanja Daytona, kojim su velikim dijelom legalizirana ratna osvajanja i progon ljudi, bilo je jasno i meni kao i mnogim drugima da su skrojili državu koja ne može funkcionirati. Stanovnicima su, kako reče jedan strani diplomat, navukli 'luđačku' košulju. Najteže posljedice snose oni koji su manje brojni u pojedinom dijelu BiH jer se za njih rijetko ili nikako ne zauzimaju ni predstavnici onog naroda koji su u tom dijelu većina kao ni predstavnici njihova naroda koji su većina u nekom drugom dijelu jer bi u tom slučaju morali dati prava drugima koji su tom dijelu manje brojni. Nepravda treba biti ispravljena u cijeloj Bosni i Hercegovini." 

Nadbiskup Puljić nije želio komentirati podršku poglavara Islamske zajednice BiH Huseina Kavazovića "prebrojavanju" Bošnjaka.

"Ne bih želio komentirati bilo što prije nego što s njim osobno porazgovaram. Na žalost, prebrojavanja nisu nikakva novost i u drugim kao i u vlastitom narodu jer manje brojnima nerijetko niječu postojanje i oni koji su brojniji kao i oni iz vlastitoga naroda koji često tvrde da nas nema ni tamo gdje nas ima. Gotovo uvijek se radi o nastojanju da se osvoji vlast. Bez obzira na nečije prebrojavanje, moraju znati da mi postojimo i da želimo opstati u svom identitetu, i nacionalnom i vjerskom, i to ne samo na malom dijelu BiH nego u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ako smo konstitutivan narod, onda smo konstitutivni kao narod u cijeloj Bosni i Hercegovini, kao i druga dva naroda. U isto vrijemo građani smo ove zemlje i u svakom njezinom dijelu svi trebaju imati sva građanska prava i slobode neovisno o nacionalnoj ili vjerskoj pripadnosti. Kao što sam jednom tijekom rata u Parlamentu rekao - crtajte granice kako god hoćete, ali nemojte precrtati ni jednog čovjeka. Zločinac je onaj koji ubija oružjem, ali bojim se da zločin čini i onaj koji druge žive pokopava, pa čak i ako pripadaju vlastitom narodu."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...