NA POZIV ANTONYJA BLINKENA: BiH se priključuje inicijativi protiv prisilnih deportacija u Ukrajini

"Protiv smo svakog kršenja međunarodnog prava, a posebno, ako je riječ o kršenju ljudskih prava civila koji se nalaze na okupiranim teritorijama", poručila je Turković.

  • Politika

  • 16. Avg. 2022  16. Avg. 2022

  • 0

Bosna i Hercegovina se priključuje globalnoj inicijativi Sjedinjenih Američkih Država protiv privođenja i deportacije osoba na teritoriji Ukrajine pod kontrolom Ruske Federacije, a na poziv Antony Blinkena, državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Objavila je ovo danas ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.  

"Pridružujemo se osudi takozvane operacije filtracije za pritvaranje i prisilnu deportaciju ukrajinskih civila u Rusiju. Proces filtriranja uključuje privremeni pritvor, prikupljanje podataka, ispitivanje i, u nekim slučajevima, zlostavljanje pritvorenika, a odvija se u različitim privremenim procesnim centrima – često paralelno sa obradom interno raseljenih lica i izbjeglicama", navela je Turković.  

Dodaje da se procjenjuje da se zbog neočekivanog ukrajinskog otpora, plan filtracije proširio na stotine hiljada ukrajinskih civila. Od početka ruskog rata u Ukrajini, kako se procjenjuje, operacije filtracije su identificirane na najmanje 18 mogućih lokacija u istočnoj Ukrajini i zapadnoj Rusiji.

"Protiv smo svakog kršenja međunarodnog prava, a posebno, ako je riječ o kršenju ljudskih prava civila koji se nalaze na okupiranim teritorijama", poručila je Turković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...