Jeste li znali
GENETIKA KRIJE IZNENAĐUJUĆE ODGOVORE: Zašto se neki ljudi nikad ne znoje?
Prije 13 min0
Poslužite odreske s umakom.
Gastro
16. Avg. 2022 16. Avg. 2022
0
Razmišljate šta pripremiti za ručak. Predlažemo da pripremite odreske sa patlidžanom. Uz ove izdašne, hrskave šnicle prelivene umakom, možete poslužiti kuhane krompir ili rižu.
Potrebni sastojci: 3 patlidžana srednje veličine, 1 crvena paprika, 1 mladi luk, 1 svežanj peršuna, 2 česna bijelog luka, 150 g kravljeg sira, 2 jaja, 50 g prezle, so i biber, brašno za pohovanje, maslinovo ulje, ulje za prženje.
Umak: 150 g kiselog vrhnja, 150 g majoneze, 100 ml mlijeka, pola svežnja peršuna, 1/4 svežnja vlasca, 1 grančica majčine dušice, pola limuna, 1 prstohvat bijelog luka u prahu, so i biber.
Postupak pripreme:
Ogulite patlidžane i narežite ih na deblje kriške. Posolite s obje strane i pustite da odstoje oko 20 minuta kako bi se iscijedila gorčina iz njih. Isperite vodom, posušite ih papirnom salvetom i složite u tavu zajedno s paprikom. Pokapajte maslinovim uljem i pecite na 180 stepeni Celzijusa dok ne poprime zlatnu boju - oko 30 minuta.
Ohladite patlidžane i narežite ih na kockice. Ogulite i nasjeckajte papriku.
Sitno nasjeckajte luk, peršun i bijeli luk.
U posudi pomiješajte patlidžane, papriku, luk, peršun i bijeli luk. Izmrvite sir, dodajte jaja i prezle. Promiješajte, posolite i pobiberite, pa ohladite u frižideru 15 minuta.
Oblikujte odreske od mješavine i pohujte ih u brašnu. Pecite na malo ulja na srednjoj vatri u tavi za prženje, s obje strane dok ne poprime zlatnu boju.
Za umak, pomiješajte kiselo vrhnje, majonezu i mlijeko. Začinite bijelim lukom, solju i biberom. Dodajte iscijeđeni limun, sitno nasjeckani peršun, vlasac, majčinu dušicu i promiješajte.
Poslužite odreske s umakom.
Savjet: Pripremite umak unaprijed i ohladite ga u frižideru kako biste ga poslužili uz tople odreske. Temperatura pečenja odnosi se na ventilatorske rerne. Ako imate običnu rernu ili je ventilator isključen, povisite temperaturu na 200 stepeni Celzijusa.
(Faktor)
Jeste li znali
GENETIKA KRIJE IZNENAĐUJUĆE ODGOVORE: Zašto se neki ljudi nikad ne znoje?
Prije 13 min0
Regija
JADRANKA KOSOR POVUKLA PARALELU IZMEĐU SREBRENICE I VUKOVARA: "Nakon masovnih dolazaka..."
Prije 23 min0
Mini market
NASTAVLJENA SRAMOTNA TRADICIJA: "E gospodo, s ovim žive Bošnjaci Srebrenice 11. jula, pošto se delegacije pod rotacijama..."
Prije 37 min0
Vijesti
STANJE NA CESTAMA: Čekanja na graničnim prelazima podložna su čestim izmjenama, a vozači imaju pristup...
Prije 49 min0
Gastro
SEZONA JE TIKVICA: Evo jednostavan i brz recept za dane kad vam se baš ne kuha
09. Jul. 20250
Gastro
IDEALAN ZA POČETAK DANA: Ukusan doručak bogat hranjivim sastojcima
10. Jul. 20250
Gastro
JEDNOSTAVAN BISKVIT I JOŠ JEDNOSTAVNIJA KREMA: Napravite sve to za pola sata i uživajte u okusu ljeta
09. Jul. 20250
Gastro
EFIKASNO I PRIRODNO: Doručak koji pomaže mršavljenju i snižavanju holesterola
09. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.