PRIJETNJA DIVA: Cijene plina u Evropi će ove zime podivljati

Potražnja za plinom koje proizvodi Gazprom je na domaćem tržištu smanjena za 2.3 posto.

  • Ekonomija

  • 16. Avg. 2022  16. Avg. 2022

  • 0

Ruski proizvođač plina Gazprom predstavio je izvještaj poslovanja u prvih sedam i pol mjeseci ove godine. Naveo je i "konzervativnu procjenu" prema kojoj će cijene plina u Europi tokom naredne zime premašiti 4000 dolara za 1000 kubnih metara.

Izvoz u zemlje izvan Zajednice neovisnih država (ZND), odnosno saveza bivših sovjetskih republika, iznosio je 78.5 milijardi kubičnih metara, smanjujući se za 36.2%. Istodobno, raste ruski izvoz plina u Kinu, piše Kommersant.

Proizvodnja Gazproma je od 1. januara do 15. augusta, prema preliminarnim podacima, iznosila 274.8 milijardi kubnih metara plina, što je za 13.2 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Potražnja za plinom koje proizvodi Gazprom je na domaćem tržištu smanjena za 2.3 posto.

Kommersant navodi da je krajem jula počela rasti cijena plina u Europi koja je sada premašila 2000 dolara za 1000 kubnih metara te piše da je razlog tome Gazpromovo smanjenje opskrbe Sjevernim tokom.

A 15. augusta je cijena plina u Europi porasla na rekordnih 2500 dolara za hiljadu kubnih metara, nadmašivši vrijednosti s početka marta. Plin je sve skuplji zbog vrućine i suše, što otežava prijevoz uglja rijekama.

Osim toga, smanjile su se isporuke plina iz Norveške, zbog popravaka na proizvodnim pogonima, prenosi Index.hr.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...