SKANDAL O KOJEM BRUJI MAKARSKA: Poznati hercegovački poduzetnik optužen za nelegalnu gradnju; Na optužbe oštro uzvraća -"Bezdušni Hrvatići..."

Kako kaže, ništa on nije uzurpirao i sve što je sagradio je njegovo.

  • Regija

  • 17. Avg. 2022  

  • 1

Da se u cijeloj Dalmaciji, pa tako i u Makarskoj ljeti iznajmljuje i svaka šupa, garaža i rupa, to je odveć poznato. Ali da se stanovi u stambenoj zgradi proširuju na način uzurpacije zajedničkog dijela svih sustanara i protupožarnog puta, e to je sada postala novina, piše Slobodna Dalmacija.

I takav se apartman iznajmljuje za 187 eura po jednoj noći. Naime, na Facebooku je nedavno osvanuo plaćeni oglas stranice Ulica Ruđera Boškovića 10 - Apartman Makarska. Izuzetno povoljno! Pa je tako u ironično sročenom oglasu navedeno da se ‘‘iznajmljuje vrlo povoljno friško nelegalno izgrađen apartman u centru Makarske, udaljen 80 metara od centralne makarske plaže. Cijena najma je više nego povoljna jer nema PDV-a, nema kategorizacije, nema turističke pristojbe. Sva zarada ide direktno nelegalnim investitorima. Ne brinite, vaši novci idu direktno u naš džep‘‘.

Potom su novinari Slobodne Dalmacije kontaktirali izrađivača ove Facebook stranice - jednog od 25 stanara zgrade iz te ulice koja se nalazi tik do hotela ‘‘Palma‘‘, a koji je pojasnio da je riječ o "Makarska Beach Apartments Mara". Nelegalno sagrađen apartman djelo je svima poznatog hercegovačkog poduzetnika Joze Ivankovića Lijanovića, koji u ovoj zgradi ima četiri stana i dva poslovna prostora.

I taj je jedan od stanova u prizemlju pretvorio u apartman na način da je uzurpirao 30 metara kvadratnih zajedničke površine svih stanara pa zgrada ne može dobiti uporabnu dozvolu, a nije je mogla dobiti ni prije jer je tehnički pregled zgrade utvrdio značajna odstupanja u odnosu na građevinsku dozvolu.

- Glavni razlog negativnog tehničkog pregleda zgrade je Lijanović, čije je izvođenje ventilacije u garažnom prostoru suprotno pravomoćnoj građevinskoj dozvoli, kao i zatvaranje protupožarnog prilaza s južne i istočne strane zgrade u privatne terase. U zgradi zimi niko ne živi, a ova kreativna nadogradnja osvanula je u maju prošle godine, a počeli su je iznajmljivati ovog ljeta.

Zgrada je inače sagrađena 2006. godine čudnom kombinacijom nekoliko investitora pa u zgradi ima stanova moćnih hercegovačkih tajkuna koji su ih nekako dobili na poklon, a neki su stanove čak i kupili. No, to je sada manje bitno od činjenice da zgrada zbog nelegalno sagrađenog apartmana i Lijanovićevih instalacija ne može dobiti uporabnu dozvolu.

Prilikom gradnje apartmana od 70 kvadrata, od kojih je 30 u vlasništvu svih nas stanara, Lijanović nikoga od nas nije pitao suglasnost. Čudnovatu građevinu smo početkom godine prijavili građevinskoj inspekciji, ali nikada nismo dobili odgovor - kazao je za Slobodnu vlasnik jednog od stanova, koji dodaje da zgradom upravlja tvrtka "Corrigo".

Novinari su u više navrata nazvali Milana Raiča, vlasnika "Corriga", koji je kazao da mora vidjeti o čemu se tu radi i nakon toga se više nije htio javiti na mobitel.

Potom su novinari kontaktirali i Državni inspektorat RH, Sektor za nadzor građenja, a iz kojeg su nam kazali da je prijava nelegalne građevine stavljena u plan rada građevinske inspekcije.

- Po okončanju inspekcijskog nadzora izvijestit ćemo vas o utvrđenom - kazali su iz Inspektorata.

  image Foto: Privatni album/Facebook

A kojom je magijom mogao uzurpirati 30 metara kvadratnih zajedničkog prostora svih stanara zgrade, upitali su novinari Jozu Ivankovića Lijanovića. Kako kaže, ništa on nije uzurpirao i sve što je sagradio je njegovo.

- Sve je to moje, moja zemlja i moj apartman i ništa ja nisam uzeo od zajedničkih prostorija. To je moj apartman uz koji se nalazila terasa koju sam sada samo natkrio. Ma sve te prijave podnose naši bezdušni Hrvatići koji samo mlate bez ikakve veze i to je taj hrvatski jal. Za svoj apartman sam napravio legalizaciju i sve je tu uredno, a za natkrivanje nisam trebao ishoditi građevinsku dozvolu - kazao je Lijanović, piše Slobodna Dalmacija.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...