VELIKI ZAOKRET NA JUGU: Izrael i Turska obnavljaju pune diplomatske odnose, imenovat će i...

Posjeta Turskoj izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga u martu, nakon čega su uslijedile službene posjete oba ministra vanjskih poslova, pomogao je poboljšanju odnosa nakon više od desetljeća napetosti.

  • Svijet

  • 17. Avg. 2022  

  • 1

Izrael i Turska odlučili su obnoviti pune diplomatske veze te će imenovati ambasadore nakon stalnog poboljšanja odnosa, objavio je ured izraelskog premijera Yaira Lapida.

"Unaprjeđenje odnosa pridonijet će produbljivanju veza između dvaju naroda, širenju privrednih, trgovinskih i kulturnih veza te jačanju regionalne stabilnosti", stoji u saopćenju nakon razgovora Lapida i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Žele vratiti ambasadore i generalne konzule u obje države

Te su zemlje jedna drugoj protjerale ambasadore 2018., nakon što su izraelske snage tokom protesta na granici s Gazom protiv otvaranja američke ambasade u Jeruzalemu ubile 60 Palestinaca.

Posjeta Turskoj izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga u martu, nakon čega su uslijedile službene posjete oba ministra vanjskih poslova, pomogao je poboljšanju odnosa nakon više od desetljeća napetosti.

"Odlučeno je da se nivo odnosa dviju država ponovno podigne na razinu punih diplomatskih veza te da se vrate ambasadori i generalni konzuli dviju država", stoji u priopćenju.

Šef turske diplomacije: Nastavit ćemo braniti Palestince

Ovaj sporazum, u trenutku kada Izrael pokušava poboljšati veze s regionalnim silama, dogovoren je dvije godine nakon takozvanog Abrahamovog sporazuma, kojim su normalizirani odnosi Izraela s Bahreinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Marokom.

"Turska će nastaviti braniti Palestince unatoč potpunom obnavljanju diplomatskih odnosa s Izraelom", rekao je u Ankari turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. "Nastavit ćemo braniti prava Palestinaca, Jeruzalema i Gaze", izjavio je šef turske diplomacije na press konferenciji u povodu izraelske najave obnove punih odnosa i povratka njihovih ambasadora.

"Važno je da se naše poruke (o palestinskom pitanju) prenose izravno preko ambasadora", rekao je Cavusoglu potvrdivši skoro imenovanje turskog ambasadora u Tel Avivu.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...