"RUSKI OBAVJEŠTAJCI VRŠLJAJU BALKANOM": Vojni analitičar Nedžad Ahatović objašnjava šta će SAD i EU uraditi po pitanju Kosova i Srbije

Američke trupe u okviru NATO-a trupe NATO-a raspoređene su dan poslije, u petak 19. augusta na glavnim putevima u sjevernom dijelu Kosova, jer su tenzije porasle nakon propasti političkih pregovora srpskih i kosovskih lidera u Briselu

  • Regija

  • 21. Avg. 2022  21. Avg. 2022

  • 0

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je 18. augusta da lideri Kosova i Srbije, premijer Albin Kurti i predsjednik Aleksandar Vučić nisu postigli dogovor kojim bi se riješila aktuelna kriza, ali da se dijalog nastavlja.

Američke trupe u okviru NATO-a trupe NATO-a raspoređene su dan poslije, u petak 19. augusta na glavnim putevima u sjevernom dijelu Kosova, jer su tenzije porasle nakon propasti političkih pregovora srpskih i kosovskih lidera u Briselu, objavio je AP.

"Ako se američke trupe razmještaju duž kosovsko - srbijanske granice, uz najavu da će njihovi strateški bombarderi B-52 uraditi klasičnu američku demonstraciju sile prelijećući u paru pola Balkana sljedeće sedmice, mislim da i dalje stoji teza da je 31.jula bilo jako blizu izbijanja konflikta na Kosovu i da se odgađanje uvođenja recipročnih mjera Prištine dogodilo pod pritiskom zapada kako bi došlo do deeskalacije koja nikako ne odgovara Rusiji u ovom trenutku", smatra vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Ahatović za Faktor kaže da se Amerikanci nikada ne pokreću bez razloga.

"Zato ne stoje neke izjave koje smo imali prilike čuti posljednjih dana, da Beograd nije raspoložen da uđe u konflikt sa susjedima. Griješe svi oni koji to tvrde, jer se bojim da se Vučić tu neće puno ni pitati. Potvrda da sam bio u pravu za tvrdnju da niko iz regiona ne utječe puno na zbivanja u vezi podizanja tenzija, dolazi iz Albanije.

Ruska obavještajna agencija FSB je pokušala da izvede diverziju u vojnom objektu ove članice NATO-a kako bi se sjena sumnje bacila na Srbiju. Da se radi o ruskim agentima govori i podatak da su se kod hapšenja branili sprejom sa bojnim otrovima zbog čega je nekoliko albanskih vojnika i pripadnika snaga sigurnosti hospitalizirano. Pogoršanje odnosa Albanije i Srbije odgovara Rusiji, jer bi izazvalo nove i pojačane tenzije u oči donošenja odluke Republike Kosovo o uvođenju recipročnih mjera u vezi prelaska granice sa Srbijom. To zorno govori da je situacija jako blizu izbijanja konflikta koji jedino odgovara Rusiji. Na taj način Rusija želi da na pitanju Zapadnog Balkana posvađa EU međusobno i sa SAD-om kako bi se razbilo to jedinstvo Zapada. Svi moramo poraditi da do toga ne dođe i time dati doprinos ukrajinskom herojskom otporu", zaključuje Ahatović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...