BIVŠI GLASNOGOVORNIK NATO-a JAMIE SHEA UJEO VUČIĆA ZA SRCE: Zatražio hitan prijem Kosova u NATO, jer se plaši JEDNE stvari!

"Borbu protiv etničkih separatista treba voditi na lokalnom nivou, isto toliko u Mitrovici koliko i u Mariupolju", kaže Shea.

  • Regija

  • 08. Dec. 2023  

  • 0

Bivši glasnogovornik NATO-a tokom bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine Jamie Shea, izjavio je da bi Republika Kosovo trebala postati članica Alijanse u prvih devet mjeseci 2024.

On smatra da se to mora dogoditi kako bilo koji budući lider SAD ne bi bio u mogućnosti da promijeni kurs.

"Srbija će i dalje biti težak susjed, ali kapacitet za stvaranje ozbiljnih problema ostat će ograničen", kaže Shea.

Kako prenosi "Albanian post", Shea kaže da s obzirom na aktuelne geopolitičke neizvjesnosti, glavna stvar u sprečavanju produbljivanja krize jeste da se Kosovo priključi euroatlanskim strukturama u prvom dijelu sljedeće godine.

Shea se zapravo najviše plaši pobjede Rusije i zato napominje da bi uspjeh Moskve napravio presedan i opasnost po Zapad.

"Svako drugo rješenje osim potpune nezavisnosti Kosova ponovo bi zapalilo sukob i bilo bi mnogo gore od trenutke situacije. Dakle, možemo samo napred, ne i nazad", poručuje Shea.

Dodaje da je bolje za Prištinu da integriše srpsku zajednicu, nego da dozvoli da ona bude "instrumentalizovana i manipulisana".

"Borbu protiv etničkih separatista treba voditi na lokalnom nivou, isto toliko u Mitrovici koliko i u Mariupolju", kaže Shea.

Postavlja se pitanje da li će Amerika, ako se Donald Trump vrati na mjesto predsjednika, nastaviti sa politikom kojoj je pitanje Kosova među prioritetima, s obzirom na glavne međunarodne izazove.

"Trump možda nije bio lično umiješan u pitanje Kosova, ali nije spriječio svoje više pomoćnike da rade za Prištinu i nije zaustavio učešće SAD u KFOR-u. Mislim da bi trebalo da budemo otvoreni u pogledu potencijalnog drugog Trumpovog mandata, da sačekamo i vidimo šta će se zapravo desiti", poručuje Shea.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...