HRVATSKI NARODNI SABOR OPTUŽUJE: "SDA ruši ustavnopravni poredak BiH"

HNS osuđuje neistine iznesene u pismu SDA međunarodnim zvaničnicima, kao i relativizaciju o stanju i ulogama unutar BiH po viđenju SDA.

  • Politika

  • 22. Avg. 2022  22. Avg. 2022

  • 6

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH ističe da Stranka demokratske akcije (SDA) direktno ruši ustavnopravni poredak BiH i Dejtonski mirovni sporazum, kao i da zvaničnici SDA svjesno i beskrupulozno nastavljaju svoje antidejtonsko djelovanje, kao i "politiku dominacije brojnijeg naroda".

HNS osuđuje neistine iznesene u pismu SDA međunarodnim zvaničnicima, kao i relativizaciju o stanju i ulogama unutar BiH po viđenju SDA.

Iz HNS-a navode da SDA i predsjednik te stranke Bakir Izetbegović kako se približava početak izborne kampanje sve više i bez povoda zatežu odnose između konstitutivnih naroda u BiH umjesto da zagovaraju stabilnost i traže rješenja.

“`Prebrojavaju se`, a neke bi slali u `vagone`, što već u zadnje vrijeme javno zagovara i predstavlja ustaljeno ponašanje političkog Sarajeva”, navodi se u saopštenju HNS-a povodom pisma koje je SDA uputila na adrese međunarodnih zvaničnika.

Iz HNS-a navode da je, osim kleveta, pismo puno apsolutnih neistina i autorskih ličnih političkih stavova o stanju u BiH.

Njihove laži svi su uvidjeli i razotkrili, stoga je nervoza još veća. Nesvjesni promašenog, apsurdnog i neutemeljenog ponavljanja promašenih političkih stavova, zapravo, sami sebe prikazuju kao glavni destabilizući faktor u BiH, s čime su zvaničnici širom EU i svijeta sada ponovno upoznati”, navodi se u saopštenju.

HNS smatra da iz SDA uporno reklamiraju pohod u neizvjesno stanje, ne samo u okviru institucija i vladavine prava, nego i političkog i institucionalnog okvira kroz neskrivene pokušaje bošnjačkog ovladavanja Federacijom BiH, što im je glavni cilj.

U saopštenju se ističe da SDA kroz svoje opasne namjere želi srušiti Dejtonski mirovni sporazum koji je stvorio preduslove mira i osnove za multinacionalnu BiH kao zajednicu tri ravnopravna konstitutivna naroda.

“U okolnostima najveće postdejtonske političke krize u BiH, ovakvo radikalizovanje javnosti i nastup prema institucijama EU, nastavak je unitarističke propagande koja želi uništiti duh i tradiciju multinacionalne BiH. Nastavljaju politiku dominacije brojnijeg naroda i sistemsku diskriminaciju Hrvata, ali i svih drugih nebošnjaka”, poručuju iz HNS.

HNS BiH poziva na politički dijalog s ciljem postizanja potrebnih iskoraka BiH prema evroatlantskoj budućnosti zasnovanoj na uzajamnom poštovanju, uvažavanju i ravnopravnosti.

“Potrebno nam je uključivanje svih relevantnih institucija EU, kao naših istinskih partnera i prijatelja, da spasimo ovu zemlju od invazije radikalnih ideologija”, navode iz HNS-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...