Kultura
NEISPRIČANE PRIČE: Program „Suočavanje s prošlošću" 31. Sarajevo Film Festivala
Prije 20 min0
Skokovi šećera u krvi i glukoze zamršeno su povezani s hranom koju jedete, pri čemu je vjerovatnije da će neki sastojci izazvati veći porast od drugih, a kasnije mogu dovesti do pada.
Zdravlje
25. Avg. 2022 25. Avg. 2022
0
Dok je šećer u krvi svakako veći problem kod onih s dijabetesom, predijabetesom i drugim zdravstvenim problemima, praćenje i kontrola skokova mogu pomoći da se osjećate dobro, regulirajući raspoloženje, koncentraciju i nivo energije.
Srećom, postoje brojni načini na koje možete da držite šećer pod kontrolom, pri čemu je prehrana dugoročno neophodna za održavanje nivoa glukoze.
Ugljikohidrati u svojim brojnim oblicima pretvaraju se u glukozu dok se vare, što dovodi do povećanja nivoa šećera.
Svako je tijelo jedinstveno po tome kako na njega utječe hrana, što se odnosi i na reakciju i na brzinu povećanja nivoa glukoze nakon unosa ugljikohidrata.
Iako određene kombinacije hrane mogu održati stabilan nivo šećera u krvi, nema puno sastojaka koji mogu brzo smanjiti glukozu.
Stoga, ako imate ovaj problem, može biti korisno pratiti kako određeni obroci utječu na nivo glukoze i tražiti sastojke koji će vam omogućiti da se osjećate stabilnije.
Postoje načini na koje možete učiniti da hrana manje utječe na odgovor na glukozu, a integracijom korisnih navika u rutinu uz uravnoteženu prehranu možete raditi na održavanju.
"Ako su nivoi glukoze povišeni zbog unosa određenog ugljikohidrata, to možete smanjiti kretanjem tijela ili meditacijom", objašnjava nutricionistkinja Dana James.
Također možete uzeti jabukovo sirće prije obroka kako biste smanjili odgovor na glukozu - dodaje, prenosi Faktor.
Određene kombinacije hrane mogu pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi, usporavajući skok i omogućujući postupniji pad.
"Dodavanje životinjskih proteina, masti i vlakana u obrok također će usporiti glikemijski odgovor", dodaje James.
Proteini
Opće je poznato da je uključivanje proteina u prehranu sjajan način da podstakne mišiće i energiju, a također su izvrsni i za održavanje nivoa šećera u krvi.
"Prehrana bogata proteinima snižava šećer nakon što jedete i dugoročno uravnotežuje vaš inzulin", objašnjava doktorica integrativne medicine Bindiya Gandhi.
Proteini mogu biti životinjskog ili biljnog porijekla, uključujući losos, orašaste plodove, jaja, sjemenke konoplje, čija sjemenke i mahunarke.
Za razliku od jednostavnog obroka bogatog ugljikohidratima pokušajte uključiti porciju proteina na tanjir radi regulisanja šećera u krvi.
"Dodavanje životinjskih bjelančevina u obrok najviše će pomoći da se priguši odgovor na glukozu. Primjera radi, dodavanje piletine u sendvič sa salatom proizvest će niži odgovor na glukozu nego samo jedenje sendviča sa salatom", objasnila je Gandhi.
Slično tome, dodavanjem divljeg lososa u posudu žitarica snizit će se glikemijski skok u krvi.
Vlakna
Vlaknasta hrana u cjelini je odlična za tijelo, ali dodatni bonus je što također može pomoći u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi.
"Vlakna vas drže sitim i prema brojnim studijama pomažu u ravnoteži šećera. Prehrana bogata vlaknima pomaže kod ravnoteže šećera u krvi i koncentracije lipoproteina ili holesterola kod dijabetičara", objašnjava Gandhi.
Predlaže da u prehranu uključite čija i lanene sjemenke, mahunarke ili bilo koje lisnato povrće.
Piskavica
Ako volite kuhati sa začinskim biljem, piskavica je ukusna biljka koja može pomoći u ravnoteži nivoa šećera u krvi. Iako Gandhi napominje da nije idealna za dojilje jer može utjecati na količinu mlijeka, ova je biljka izvrstan i jednostavan dodatak vašoj prehrani.
"Prehrana bogata piskavicom poboljšala je test tolerancije na glukozu, smanjila glukozu u urinu i poboljšala ukupni holesterol i trigliceride", objašnjava ona.
Pokušajte je dodati u svoje pečeno povrće, domaće umake za tjesteninu ili čak supe za slatki i orašasti ukus s prednostima reguliranja šećera.
Cimet
Još jedan odličan začin za održavanje nivoa ovih vrijednosti u krvi je cimet.
Iako nije standard, preporučuje se njegovo konzumiranje za zdravu prehranu i način života.
Lako ga je uključiti u prehranu. Ubacite malo cimeta u jutarnju zobenu kašu, dodajte ga u grčki jogurt ili čak u smoothie bogat vlaknima kako biste održali stabilan nivo energije i izbjegli skokove glukoze.
Jabukovo sirće
Jabukovo sirće uz obroke može pomoći u reguliranju skokova glukoze i održavanju zdravog nivoa šećera u krvi.
"Sirće se često reklamira kao pomoć u mršanju, kao i u ravnoteži šećera. Redovno konzumiranje pomaže u poboljšanju kontrole, kao i poboljšanom oksidativnom stresu kod pacijenata s dijabetesom i visokim holesterolom", objašnjava Gandhi.
Kultura
NEISPRIČANE PRIČE: Program „Suočavanje s prošlošću" 31. Sarajevo Film Festivala
Prije 20 min0
Vijesti
NAGLASILI KLJUČNU ULOGU NOVINARA: OSCE zabrinut zbog pravnog postupka protiv Nataše Miljanović Zubac
Prije 30 min0
Vijesti
REFIK LENDO IZ GORNJEG VAKUFA: "Dova šehidima nije samo čin sjećanja, nego i opomena živima"
Prije 46 min0
Mini market
NEŠTO STE POKISLI: Dodik i Nešić družili se na svadbi, njihova fotografija izvazvala podsmijeh na društvenim mrežama
Prije 1h0
Zdravlje
SVAKOG JUTRA POPIJTE JEDAN GUTLJAJ: Jetra i crijeva će vam biti zahvalni
08. Avg. 20250
Zdravlje
STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Srce je u opasnosti ukoliko svakodnevno radite ovu radnju...
07. Avg. 20250
Zdravlje
RIJEČ STRUKE: Većina osoba koja ima rak želuca prvo primijeti ovih 5 simptoma
08. Avg. 20250
Zdravlje
RJEŠAVA UMOR, ŽGARAVICU, VISOK HOLESTEROL: Samo jedna kašika dnevno ovog prirodnog lijeka koji ima svako kućanstvo može vam pomoći
07. Avg. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.