VAŽAN KORAK: Alžir i Francuska otvaraju novu stranicu u bilateralnim odnosima

Macron je u trodnevnu posjetu Alžiru došao u pratnji 90-člane delegacije, u kojoj su ministri, predstavnici privrede i stručnjaci za historiju dvije zemlje.

  • Svijet

  • 26. Avg. 2022  26. Avg. 2022

  • 0

Predsjednik Alžira Abdelmadjid Tebboune i francuski kolega Emmanuel Macron složili su se da otvore novu stranicu u bilateralnim odnosima između dvije države zasnovanim na međusobnom poštovanju i interesima nakon skoro godinu dana tenzija.

Poslije sastanka u palači El Mouradia, Tebboune je održao zajedničku konferenciju za novinare s Macronom, koji je došao u glavni grad Alžir kako bi uspostavio zvanične kontakte.

Tebboune je rekao da je s Macronom razgovarao o mnogim pitanjima o bilateralnoj saradnji i načinima za razvoj odnosa između dvije zemlje na "konstruktivan" način, nadajući se "ohrabrujućim rezultatima".

Ističući da su se dvije države dogovorile da otvore novu stranicu u odnosima, Macron je rekao:

"Imamo složenu i bolnu zajedničku istoriju. To nas je spriječilo da gledamo u budućnost. Odlučili smo da uspostavimo zajednički komitet koji će raditi na arhivama iz kolonijalne ere, koji će uključivati ​​zajedničke istoričare."

Macron je u četvrtak doputovao u Alžir prvi put poslije pet godina, prenose francuski mediji.

Televizijska mreža France 24 navodi da će Macronova posjeta biti orijentisana na mlade ljude i budućnost u toj sjevernoafričkoj zemlji i da će se sastati s mladim alžirskim poduzetnicima prije nego što krene u grad Oran na sjeveru države.

Macron je u trodnevnu posjetu Alžiru došao u pratnji 90-člane delegacije, u kojoj su ministri, predstavnici privrede i stručnjaci za historiju dvije zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iako su nesuglasice ukorijenjene u njihovoj zajedničkoj prošlosti, tenzije su prošle godine dostigle novi maksimum nakon što je Macron kontroverzno doveo u pitanje predkolonijalni identitet i postojanje Alžira, a Francuska je smanjila broj viza dostupnih alžirskim državljanima.

Sjevernoafrička država je izborila nezavisnost od Francuske nakon osmogodišnjeg rata 1962. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...