BIDENOV ČOVJEK ZA BALKAN: "Kosovo i Srbija da se obavežu da neće biti nasilja"

"Očekujem da ćemo do kraja mjeseca na osnovu obaveza obje strane i napora specijalnog predstavnika EU naći način da krenemo naprijed na miran način", rekao je Escobar.

  • Regija

  • 26. Avg. 2022  26. Avg. 2022

  • 1

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je da je cilj njegove posjete Beogradu i Prištini bio da se podrže napori Evropske unije (EU) kako bi se riješila pitanja oko registarskih tablica i dokumenata.

"Želimo da se obje strane obavežu da neće biti nasilja", poručio je Escobar na konferenciji za medije u Ambasadi SAD u Beogradu.

Escobar je ove sedmice posjetio Beograd i Prištinu, zajedno sa izaslanikom Evropske unije(EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom, s ciljem spriječavanja eventualne eskalacije između Srbije i Kosova, nakon najave Prištine da će od 1. septembra sprovesti odluku o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama.

On je na konferenciji za medije u petak rekao da su razgovori bili teški, "ali sam vidio volju da se nađe rješenje, volju da se izgradi povjerenje u proces".

SAD čule zabrinutost građana Srbije

Poručio je građanima Srbije da su Sjedinjene Države čule njihovu zabrinutost.

"U mnogim slučajevima postoji ozbiljna zabrinutost srpske zajednice na Kosovu, postoji ozbiljan problem u povjerenju (između dvije strane), ali postoje i stvarne mogućnosti da će problemi biti riješeni u korist i Srbije i Kosova", dodao je Escobar.

Izrazio je nadu da će sporazum o registarskim oznakama i ulazno-izlaznim dokumentima biti postignut.

"Nadam se da ljudi na sjeveru Kosova 1. septembra neće vidjeti nikakve promjene u svom životu, drugim riječima da neće biti opterećeni dodatnim administrativnim procedurama, da neće biti posjetioci u svojoj zemlji i da će moći da vode miran život. I vjerujem da ćemo to uspjeti da postignemo", rekao je Escobar.

Primjena svih sporazuma da bude dio agende u Briselu

Prema njegovim riječima, SAD su prenijele liderima Kosova i Srbije da očekuju da se pitanje primjene svih postojećih sporazuma nađe na agendi na sljedećem sastanku u Briselu.

"Ne očekujemo da se tad postigne dogovor, ali svakako očekujemo da to bude na agendi", rekao je Escobar.

Američki zvaničnik je ocijenio da dijalog između Kosova i Srbije u Briselu nije klinički mrtav, uz podsjećanje da SAD podržavaju dijalog iako ne učestvuju u njemu.

Agendu dijaloga, kako je rekao, uspostavio je predstavnik EU, sa dvije tačke dnevnog reda: generalni status odnosa i aktuelni problemi.

"Najvažiji dio je obaveza lidera i to je ono što smo dobili od obojice lidera, da će nastaviti da budu učinkoviti i fleksibilni u dijalogu. Dio naše uloge jeste da oni ispune te obaveze sa ciljem očuvanja regionalne stabilnosti. Nastavićemo da pritiskamo obje strane da održe mir i stabilnost", rekao je Escobar.

On je izrazio nadu da će razgovori uroditi plodom.

"Očekujem da ćemo do kraja mjeseca na osnovu obaveza obje strane i napora specijalnog predstavnika EU naći način da krenemo naprijed na miran način", rekao je Escobar.

Dodao je i da će svi ranije dogovoreni sporazumi morati da budu primjenjeni, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na sjeveru Kosova. Escobar je naveo da je tu poruku "jasno prenio" Vladi Kosova, prenosi RSE

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...