POZVALI POTPREDSJEDNIKE FBiH DA POŠTUJU USTAV: HDZ BiH tvrdi da je iskazana lažna briga SDA za etnički balans u Ustavnom sudu

"Pozivamo dopredsjednike Federacije BiH da poštuju Ustav i institucije Federacije  i ustavom utvrđene nadležnosti, te da ne blokiraju imenovanje sudaca Ustavnog suda Federacije BiH, a SDA da ne blokiraju izbor ravnatelja Federalne uprave policije", naveli su.

  • Politika

  • 26. Avg. 2022  

  • 2

Javnost se zadnjih dana zasipa neistinama što je ustavno a što ne, pa se čak i razgovori proglašavaju neustavnim što samo pokazuje apsurdnost tvrdnji o neustavnosti, navode iz HDZ.

HDZ BiH tvrdi da je iskazana lažna briga SDA za etnički balans u Ustavnom sudu i pokušaj je da Ustavni sud bude ispostava SDA. 

"Bez obzira što on uopće nije narušen i svjesno se ne citira Ustav Federacije BiH po kojem u Ustavnom sudu mora biti najmanje po dva pripadnika konstitutivnih naroda i jedan iz reda ostalih, što uopće nije narušeno. Navode odredbu Ustava Federacije BiH da „sudije Ustavnog suda Federacije BiH imenuje predsjednik Federacije BiH uz suglasnost dopredsjednika i uz potvrdu većine izaslanika u Domu naroda“, što jasno znači tko imenuje, a tko daje suglasnost i nakon dobijene suglasnosti na odluku o imenovanju istu predsjednik Federacije BiH predlaže Domu naroda Parlamenta Federacije BiH na potvrdu. Potvrdom u Domu naroda Odluka o imenovanju stupa na snagu, smatraju u HDZ te dodaju:

"Čak javno potvrđuju neustavno predlaganje kandidata od strane dopredsjednika za što ni u Ustavu ni u zakonima nema utemeljenja, jer je u Ustavu jasno definirano da predsjednik Federacije BiH imenuje suce Ustavnog suda na prijedlog Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća.

"Pozivamo dopredsjednike Federacije BiH da poštuju Ustav i institucije Federacije  i ustavom utvrđene nadležnosti, te da ne blokiraju imenovanje sudaca Ustavnog suda Federacije BiH, a SDA da ne blokiraju izbor ravnatelja Federalne uprave policije, izmjene Izbornog zakona sukladno Odluci Ustavnog suda BiH i svih drugih pitanja značajnih za funkcioniranje Federacije BiH, zaključuje se u saopćenju HDZ-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...