OTKRIVENA RUSKA ŠPIJUNKA: Osoblje NATO-a odvlačila u krevet, a pripadala je notornoj tajnoj službi

Moskovske obavještajne agencije koristile su ilegalce još od ranog sovjetskog perioda. Ponekad ostanu živjeti u svojim lažnim identitetima desetljećima.

  • Svijet

  • 26. Avg. 2022  

  • 1

Tim istražioca tvrdi da je razotkrio tajnu špijunku ruske vojne obavještajne agencije, GRU, koja je provela desetljeće predstavljajući se kao latinoamerička dizajnerica nakita i zabavljajući se s osobljem NATO-a baziranim u Napulju.

Istražitelji kažu da se žena zvala Maria Adela Kuhfeldt Rivera i da je ljudima koje je upoznala rekla da je dijete oca Nijemca i majke Peruanke, rođena u gradu Callao, Peru.

Zapravo, bila je karijerna oficirka GRU-a iz Rusije, prema istraživanju Bellingcata u partnerstvu s nizom medija uključujući La Repubblicu u Italiji i Der Spiegel u Njemačkoj, a koje je prije objavljivanja podijelio Guardian.

Moskva koristila ‘ilegalce’ još od sovjetskog razdoblja

“Rivera” je ono što obavještajna zajednica naziva ilegalnim, tajnim agentom obučenim da se predstavlja kao stranac. Moskovske obavještajne agencije koristile su ilegalce još od ranog sovjetskog perioda. Ponekad ostanu živjeti u svojim lažnim identitetima desetljećima.

Predstavljajući se kao “Rivera”, špijunka se kretala između Rima, Malte i Pariza, da bi se naposljetku nastanila u Napulju, domu Komande združenih savezničkih snaga NATO-a, oko 2013. Osnovala je butik s nakitom pod nazivom Serein i vodila je aktivan društveni život.

Njeni poznanici rekli su da je, preuzimanjem uloge sekretarke u napuljskom ogranku međunarodnog Lions Cluba, uspjela sprijateljiti se s mnogim osobljem NATO-a i drugim podružnicama. Jedan zaposlenik NATO-a ispričao je istražiteljima da je imao kratku ljubavnu vezu s “Riverom”.

Tradicionalno je kontraobavještajnim agencijama bilo iznimno teško pronaći ilegalce, ali u svijetu biometrijskih podataka, softvera za prepoznavanje lica i otvorenih mogućnosti istrage, Rusiji je postalo teže držati svoje ilegalce ispod radara.

Otkrili je prema brojevima pasoša

Christo Grozev, glavni izvršni direktor Bellingcata i glavni istražioc, rekao je u intervjuu kako je prvi otkrio trag mogućeg GRU-a kada je gledao procurjelu bazu podataka o graničnim prijelazima, koju su evidentirali bjeloruski graničari, a osigurala grupa hakera iz opozicije režimu Aleksandra Lukašenka.

Grozev je tražio brojeve ruskih pasoša u rasponima za koje se zna da su ih koristili operativci GRU-a i pronašao brojna podudaranja. Većina je imala ruska imena, ali jedno se isticalo: Maria Adela Kuhfeldt Rivera.


Pažljivije promatrajući “Riveru”, Grozev je otkrio da je putovala s nekoliko ruskih pasoša sa serijskim brojevima u rasponu koji koriste drugi poznati operativci GRU-a, uključujući oficira koji je bio optužen za navodno trovanje novichokom bugarskog trgovca oružjem Emiliana Gebreva, i još jedan oficir GRU-a, navodno uključen u napad na Sergeja Skripala i njegovu kćerku u Salisburyju 2018.

Povukli je šefovi?

Također je otkrio da je 15. septembra 2018. “Rivera” kupila kartu od Napulja do Moskve. Prethodnog dana Bellingcat i njegov ruski istraživački partner, Insider, objavili su članak o dvojici trovača iz Salisburyja, koji su putovali pod lažnim identitetom Ruslana Boširova i Aleksandra Petrova, ističući nepravilnosti u podacima iz njihovih putovnica koje sugeriraju da su bili povezani sa sigurnosnim službama.

Čini se da su “Riveru” povukli njeni šefovi, koji su se bojali da bi drugi operativci sa sličnim brojevima putovnica mogli biti kompromitirani te izgleda da nije ponovno napustila Rusiju.

Nakon iznenadnog odlaska objavila poruku

Dva mjeseca nakon iznenadnog odlaska iz Napulja, objavila je status na Facebooku na talijanskom jeziku, očito kako bi objasnila svoj nestanak i šutnju.

“To je istina koju konačno moram otkriti… Kosa sada raste nakon hemoterapije, vrlo kratka, ali je tu. Sve mi nedostaje, ali pokušavam disati", napisala je.

Neki GRU-ovi ilegalci putuju u inostranstvo samo na brze, kratkoročne misije i redovno mijenjaju identitete, dok drugi poput “Rivere” provode godine živeći pod istim identitetom.

Neobična stvar u vezi s “Riverom” je to što je putovala s ruskom pasošem, a inače ilegalci prikrivaju svoje veze s Rusijom ili Sovjetskim Savezom. Čini se da raniji pokušaj lažiranja “Rivere” kao peruanske državljanke nije uspio: službeni peruanski dokument iz 2006. navodi da je njen zahtjev za državljanstvo odbijen kao lažan.

Očigledno, bez obzira na neuspjeh, GRU je tada ponovno pokrenuo identitet “Kuhfeldt Rivera” s ruskim pasošom. Bila je to čudna odluka, međutim moguće je da je pod tim identitetom već uspostavila vrijedne kontakte i nije ih željela izgubiti.

Brojni ljudi koji su upoznali “Kuhfeldt Riveru” rekli su da im je rekla da ju je njena peruanska majka 1980. odvela u Sovjetski Savez i tamo ostavila. Očito je tokom godina isprobala razne načine da dobije zapadnoevropski pasoš.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...