RASTU TENZIJE: Njemačka se sprema protjerati 160 ruskih diplomata pod sumnjom za špijunažu

Sigurnosni zvaničnici smatraju da u Njemačkoj pod maskom diplomata djeluje oko 160 ruskih obavještajaca, više nego u vrijeme Hladnog rata.

  • Evropa

  • 26. Mar. 2023  

  • 0

Sumnja se da osoblje ruske diplomatske misije u Njemačkoj koristi svoj diplomatski imunitet da vrbuje njemačke doušnike iz političkih, vojnih, poslovnih i naučnih krugova u svrhu sabotaže i dezinformacija.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock planira protjerati više od 30 ruskih diplomata. Oni su osumnjičeni za umiješanost u stvaranje mreže agenata, piše Focus pozivajući se na sigurnosne izvore.

Sigurnosni zvaničnici smatraju da u Njemačkoj pod maskom diplomata djeluje oko 160 ruskih obavještajaca, više nego u vrijeme Hladnog rata.

Ako se namjere Baerbock ostvare, ovo protjerivanje će biti jedno od najvećih od početka invazije na Ukrajinu u aprilu 2022. godine kada je 40 ruskih diplomata u Njemačkoj proglašeno personama non grata.

Zauzvrat, izvor u ruskom ministarstvu vanjskih poslova optužio je Baerbock za špijunsku maniju i rekao za TASS da je oštra reakcija na moguće protjerivanje diplomata već spremna, ne precizirajući detalje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...