ANI BRNABIĆ OROČEN MANDAT, NEKIM MINISTRIMA VIŠE FUNKCIJA: Šta do sada znamo o novoj Vladi Srbije

Predlaganjem nove-stare premijerke, sada je formalno otpočeo i proces formiranja njenog novog kabineta koji bi, prema najavama, trebalo da bude finiširan u narednih dvadesetak dana.

  • Regija

  • 27. Avg. 2022  

  • 2

U Srbiji se nakon četri mjeseca od održavanja parlamentarnih izbora naziru obrisi nove Vlade. Na njenom čelu će biti dosadašnja premijerka Ana Brnabić koja na tom mjestu iza sebe ima već dva mandata. Ipak njen novi premijerski mandat, kako je najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, bit će oročen do 2024. godine.

Predlaganjem nove-stare premijerke, sada je formalno otpočeo i proces formiranja njenog novog kabineta koji bi, prema najavama, trebalo da bude finiširan u narednih dvadesetak dana.

Ipak, već sada su neke funkcije izvjesne, a riječ je upravo o funkcionerima koji su do danas figurirali kao opcija na najvišu poziciju u Nemanjinoj 11.

Za sada se, podsjeća Euronews Srbija, zna da će potpredsjednici vlade biti Miloš Vučević i Siniša Mali, dok će lider SPS-a Ivica Dačić biti zamjenik predsjednika vlade. Ipak, svo troje političara neće imati samo jednu funkciju.

Kako sada stoje stvari, a prema najavama Vučića, Vučeviću, pa i Malom, izgledna je i ministarska funkcija, dok će Dačić praktično imati tri, jer mu uz zamjeničko mjesto i ministarski kabinet, pripada i mjesto šefa službi bezbjednosti.

Treći mandat Ane Brnabić

Vučić je najavio i da vlada neće biti u istom sastavu tokom cijelog mandata, kao ni da Brnabić neće imati pun premijerski mandat, a period za promjene oročio je na 2024. godinu.

alt

Nije, međutim, precizirao da li će u toj godini doći do rekonstrukcije vlade ili će biti održani prijevremeni parlamentarni izbori, ali je obje opcije ostavio otvorenim.

Iako je Vučić najavio da će doći do velikih promjena u sastavu vlade, i da će u njoj biti nova lica, ipak se za mjesto premijera odlučio za osobu u koju, kako je istakao, ima bezgranično povjerenje, a sa kojom sarađuje još od 2016. godine.

Brnabić je, inače, u politiku ušla kao nestranačka ličnost, tako što je u takozvanoj "drugoj vladi Aleksandra Vučića" obavljala funkciju ministrice državne uprave i lokalne samouprave.

U junu 2017, tada kao predsjednik Srbije, Vučić ju je predložio za mandatara nove vlade. Na funkciji premijerke nalazi se od 29. juna 2017. godine.

Članica Srpske napredne stranke postala je početkom oktobra 2019. godine. U julu 2021, na sastanku proširenog sastava Izvršnog odbora SNS i beogradskih odbora, izabrana je za povjerenicu Gradskog odbora Beograda Srpske napredne stranke, a u novembru 2021. na Skupštini SNS izabrana je za potpredsjednicu partije.

Vučić je istakao da je izbor Brnabić za mandatara napravljen dogovorom unutar SNS-a.

"Ovo je naš dogovor, i Ane, i Miloša Vučevića i Siniše Malog. Kod nas nema trzavica, svađa, problema. Mi smo za ovo vrijeme postali prijatelji i dobro znamo šta radimo i koliko je važno da sačuvamo stabilnost države u ovom trenutku", rekao je Vučić.

O oročenom mandatu Ane Brnabić rekao je da je i o tome razgovarao sa njom samom.

"Razgovorao sam i sa Anom ona isto misli koliko može i fizički, ima i svoje porodične stvari, ali ovo je period koji je relano da može da vodi vladu", rekao je on.

"Vučeviću značajnija funkcija"

On je naveo i da će Miloš Vučević, za kojeg je i ranije rekao da će svakako biti na važnoj funkciji u vladi i pripremiti se za neki budući period, za neku značajniju državnu funkciju.

O tome da bi Vučević, umjesto upravljanjem drugim po veličini gradom u Srbiji - Novim Sadom, mogao da uđe u vladu, govorilo se više puta u prethodnom periodu, a to je potvrdio i sam Vučić kada je spisak kandidata za mandatara skratio riječima da će odluka biti donijeta između njega i Brnabić.

Vučić nije precizirao koje ministarstvo će voditi Vučević, ali je najavio da će biti potpredsjednik vlade, kao i da će biti njen značajan činilac. Istakao je da će Vučević uneti dodatnu dozu ozbiljnosti i odgovornosti, i pripremiti se za neki budući period, za neku značajniju državnu funkciju, kao i Siniša Mali.

"Premijerka da odluči"

Za njega nije precizirao da li će ostati ministar finansija, objasnivši da je to na premijerki da odluči, ali je dovoljno rječita bila njegova ocjena da malo ko u Evropi, ne samo u regionu, "ima tako dobrog ministra finansija kao što je Mali".

Za sada nije jasno kojim sektorom će upravljati, ali je Vučić istakao da u njega ima povjerenje.

Međutim, kada je riječ o Vučeviću, važan faktor moglo bi da bude i pitanje izbora novog predsjednika Srpske napredne strane (SNS).

Vučić je, naime, još ranije najavio da će se sa te pozicije povući, a prije nekoliko dana najavljujući opcije za mandatara ponovo pomenuo da naprednjacima predstoji stranačka skupština. Analitičari ukazuju i da bi onog ko "izgubi" u trci za premijersko mesto možda očekivala i najvažnija pozicija u SNS.

Dačiću tri funkcije

Treća osoba osoba koja će sigurno biti član vlade je lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.

Vučić je više puta napomenuo da bi kandidat za mandatara mogao da bude neko iz redova koalicionih partnera SNS-a, a najveća stranka među njima je svakako SPS. Upravo zato se najviše govorilo da bi u premijersku fotelju mogao ponovo Ivica Dačić koji je tu funkciju obavljao nakon izbora 2012. godine.

U pitanju je političar koji je tokom duge političke karijere bio poslanik, ministar unutrašnjih poslova, ministar vanjskih poslova, više puta potpredsjednik Vlade, a koje ministarstvo će voditi u novoj vladi, Vučić još nije potpuno precizirao. Izvjesno je da će obavljati tri funkcije: ministarsku, zamjenika predsjednika vlade, kao i koordinatora službi bezbjednosti.

"Dačić će imati značajnu i još značajniju ulogu i funkciju u državnom aparatu Srbije", rekao je Vučić i istakao da upravo to pokazuje da ima povjerenje u njega.

Vučić sarađuje s Dačićem već dugi niz godina, pa je tako Vučić bio prvi potpredsjednik vlade na čijem čelu je 2012. godine bio Dačić. U prethodnom mandatu Dačić je obavljao funkciju predsjednika Skupštine Srbije, a zanimljivo je i da je jedan od potpisnika Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Spreman sam da, zajedno sa predsjednikom Vučićem, još više nego do sada radim na ostvarenju svih postavljenih ciljeva, i uvjeren sam da samo u takvoj saradnji možemo da očuvamo i unaprijedimo našu Srbiju", rekao je Dačić po objavljivanju informacije koje funkcije će obavljati u narednom periodu.

Jedni ulaze, drugi izlaze iz Vlade

Ostatak članova vlade za sada ostaje nepoznanica. Više imena je viđeno da se nađe u njoj, pogotovo onih koji su bili na izbornoj listi SNS-a. Među njima su Goran Vesić, dr Danica Grujičić, dr Jelena Begović...

Međutim, tamo gdje nova imena ulaze u vladu, po pravilu se priča i o onima koja iz nje mogu da izađu. Ključno pitanje koje je u javnosti tim povodom pominjano jeste hoće li oni ministri koji su tokom deset godina vlasti SNS svo vrijeme bili na funkcijama, u ovom krugu da "odmore", a među njima su i ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministarka energetike Zorana Mihajlović, ministar policije Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar...

Mihajlović je, na primjer, na pitanje da li sebe vidi u novoj vladi, odgovorila da je nezahvalno pričati o tome.

"Kad bih to rekla, opet bi tabloidi krenuli sa pričom o meni", kazala je.

Drugi pomenuti ministri o svojoj ulozi u vladu se nisu značajnije oglašavali.

"Bez radikalnih promjena"

Programski direktor Demostata Zoran Panović naveo je ranije za "Euronews Srbija" da će percepcija nekih ministara biti važna za to da li će biti u novoj vladi u kojem resoru.

"Gdje će biti Vulin, Mihajlović, Nenad Popović, da li će ih biti... Vrlo je bitna ta simbolika ministara, uz sve to su i te tenzije međusobne", naveo je Panović.

Politikolog Nikola Parun je, međutim, ranije naveo da se ne očekuju "radikalne promjene u sastavu", već personalne.

"Imajući u vidu važnost uticaja i interesovanje SAD za prilike na Balkanu, u ovom trenutku je teško zamislivo da Stefanović ne bude na nekoj od ključnih političko-bezbjednosnih pozicija", rekao je on.

Vučić je danas istakao i da predstoji težak period u kojem će, kako je naveo doći do ukrupnjavanja političke scene.

"Moraće da se odvoje oni odgovorni, malo desno i malo lijevo od centra, u odnosu na one koji bi zemlju uništili za pet minuta, desničari puni patriotskih floskula, sa kojima ne brzo ne bismo imali za plate, i najgori ljevičari tobož, veliki liberali, koji bi uništili sve nacionalno i državotvorno u zemlji", rekao je Vučić, ali nije precizirao na koje političke partije misli, navodi "Euronews Srbija".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...