POTREBNA POMOĆ DRŽAVE: Neumski maslinari zbrajaju štete nakon strahovitog požara

Požar koji je nedavno pogodio neumsko zaleđe ostavio je ogromnu štetu na ovdašnjim maslinicima.

  • Društvo

  • 28. Avg. 2022  

  • 0

Neumski maslinari zbrajaju štete nakon strahovitog požara koji je uništio njihov dugogodišnji rad i sezonu koja je po urodu trebala biti rekordna. Sada žele da krenu u spašavanje stabala, a za to će im biti potrebna pomoć lokalne zajednice, ali i države.

Požar koji je nedavno pogodio neumsko zaleđe ostavio je ogromnu štetu na ovdašnjim maslinicima.

Teško je stradao i maslinik najpoznatijeg i najnagrađivanijeg BH Maslinara Josipa Matića iz Broćanca. Izgorjelo je oko 80% stabala na njegovoj plantaži, a neka od njih stara su više od 100 godina.

JOSIP MATIĆ, vlasnik plantaže maslina Broćanac

"Ove mlade će se oporaviti, jer nije u temelju gorilo. Stare kako su se zapalile, one se sad moraju pilat. Imali smo neke godine oko 1000 litara, malo jače, tako je trebalo biti i ove godine, međutim ako ove godine bude 200–300 litara biće dobro".

Da će za oporavak maslinika trebati određeno vrijeme smatra i profesor i dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Ivan Ostojić. Praksa je, ističe on, pokazala da oporavak treba uraditi u nekoliko faza. Pomoć je obećala i lokalna zajednica, nakon što se utvrdi stanje na terenu.

IVAN OSTOJIĆ, dekan Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru

"Ono što želim reći je da se paušalno ne može pristupiti problemu, da se ne može donijeti neko generalno riješenje, nego bi se morao obići svaki maslinik i svako stablo, jer svako stablo je priča za sebe, odnosno svako stablo nije pretrpjelo jednaku štetu".

DRAGAN JURKOVIĆ – načelnik Neuma

"Što se tiče općine Neum, mi ćemo iz naših sredstava koja imamo i koja ćemo još osigurati maksimalno pomoći tim proizvođačima onoliko koliko mi to možemo".

Pomoć je, ističe Jurković, obećana i sa nivoa HNK, a nadaju se i pomoći Federacije BiH. Dok gleda igorena stabla stara i po nekoliko stoljeća, pomoći u njihovoj revitalizaciji se nada i Josip Matić.

JOSIP MATIĆ, vlasnik plantaže maslina Broćanac

"Imamo do prvog rok da prijavimo i onda će oni to obilazit i biće tu neki stručnjaci koji će znati to procijeniti, koliko će oni nama moći platiti. To sve zavisi kako oni stoje."

Požar u okolini Neuma na kraju je ugasila kiša pa maslinari i drugi poljoprivrednici ovog kraja nisu izgubili sve što su imali. Dok prijavljuju štetu i razmišljaju kako će preživjeti godinu, kažu nam kako se nadaju da će do iduće sezone saveznici u gašenju požara umjesto kiše biti letjelice namijenjene tome, a koje vlasti uzaludno obećavaju godinama unazad.

(BHRT)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...