"OPASNO MIJEŠANJE U POLITIČKE POSLOVE": Mađarske pare za Dodikovu kampanju?

Ovaj poklon RS-u došao je kao prva donacija u okviru mađarskog fonda, formiranog prošle godine u novembru nakon susreta lidera bosanskih Srba Milorada Dodika Viktora Orbana u Banjoj Luci. Kako je tada najavljeno, u okviru fonda Rs-u će ukupno biti donirano oko 100 miliona eura.

  • Mini market

  • 31. Avg. 2022  

  • 2

Premijer Mađarske Viktor Orban sredinom ljeta odobrio je prvih 35 miliona eura pomoći mađarske Vlade entitetu Rs. Tako će se od 1. septembra poljoprivrednici iz manjeg bh. entiteta i distrikta Brčko moći prijaviti za subvencije mađarske vlade za kupovinu opreme i alata za poljoprivredu, piše politicki.ba.

Ovaj poklon RS-u došao je kao prva donacija u okviru mađarskog fonda, formiranog prošle godine u novembru nakon susreta lidera bosanskih Srba Milorada Dodika Viktora Orbana u Banjoj Luci. Kako je tada najavljeno, u okviru fonda Rs-u će ukupno biti donirano oko 100 miliona eura.

Iako je poznato da Orban već godinama unazad ulaže i finansira mađarske zajednice u dijaspori preko Fonda Betlen Gabor, finansiranje RS je presedan jer tu Mađara gotovo da nema. Prema popisu iz 2013, u čitavoj BiH ne živi ni 350 Mađara.

Međutim, pored donacija mađarske države, mađarske firme, za koje se vjeruje da su povezane sa državnim vrhom u Budimpešti, žele preuzeti većinsko vlasništvo nad nekim od važnih preduzeća u Rs, poput Solarne elektrane Trebinje 1. Mađarska kompanija Lugos Renewables bit će većinski vlasnik elektrane (70 odsto), a ugovor javnosti nije još uvijek poznat, objavio je beogradski nedjeljnik Vreme.

Opozicione partije u Rs postavljaju pitanje da li se tu zaista radi o investiciji koja ide na ruku građanima, ili je to načinu da Orban pomogne Dodiku u prikupljanju sredstava za izbore koji će se održati 2. oktobra.

Da postoji zabrinutost što Orban koristi novac poreskih obveznika Mađarske da bi finansirao Dodika, rekla je u utorak uveče i poslanica Evropskog parlamenta iz Mađarske Katalin Cseh. 

"Smatram da je veoma uznemirujuće što je Orban odlučio da njegovu (Dodikovu) izbornu kampanju finansira velikim dijelom novcem mađarskih poreskih obveznika, kao i nekim vrlo zapaljivim izjavama kojim ga je podržao, a one se odnose na bosanske i hrvatske tenzije".  Ocijenila je da je Orbanovo ponašanje i "opasno miješanje“ u političke poslove zemlje koja je "već u vrlo krhkoj situaciji".

Kako je pod britanskim i američkim sankcijama, ali i pod pritiskom sankcija država EU prethodne dvije godine, pored Rusa i Kineza snažan Dodikov saveznik u inostranstvu je Viktor Orban.

Prvi značajniji susret dva lidera dogodio se 2019. godine, kada su Dodika ugostili u Budimpešti. Iako se nagađa da je Dodika i Orbana spojio Aleksandar Vučić, Orban je nekoliko puta dolazio i u privatnu posetu Miloradu Dodiku u rodnim Laktašima. Inače, poznat je Orbanov stav, blizak Dodikovom, da je "izazov" integrirati Bosnu i Hercegovinu sa dva miliona muslimana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...