OSUĐENI RATNI ZLOČINAC RADOSLAV BRĐANIN STIGAO U BANJA LUKU: Dočekalo ga ambulantno vozilo

Brđanin je kaznu služio u Danskoj, odakle je prebačen u pritvor Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove.

  • Vijesti

  • 03. Sep. 2022  03. Sep. 2022

  • 10

Osuđeni ratni zločinac i viši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti Krajina Radoslav Brđanin, kojeg je Haški tribunal osudio na 30 godina zatvora, pušten je na slobodu iz zdravstvenih razloga i stigao je avionom u Banju Luku, gdje ga je dočekalo ambulantno vozilo, piše ATV.

Njemu je u nekoliko navrata predsjednik suda Carmel Agius odbijao zahtjeve za puštanje na prijevremenu slobodu iako je Brđanin formalno ispunio uslove.

Podsjećamo, nakon presude Haškog tribunala, Brđanin je kaznu služio u Danskoj, odakle je prebačen u pritvor Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove iz zatvora u Danskoj 14. septembra prošle godine.

Razlog za njegovo prebacivanje je taj što je Danska obavijestila sud u Haagu da je prema svim njihovim zakonima Brđanin ispunio uslove da ga puste na slobodu i da više nemaju pravo da ga drže u zatvoru. Tada su poručili da on više u Danskoj ne može izdržavati kaznu jer bi time prekršili njegova ljudska prava.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...